Voor docenten

Geeft u lessen over politieke onderwerpen en wilt u dat wat levendiger maken? Wij geven gratis lessen door het hele land waarin onze jongeren aan andere jongeren vertellen over politiek en wat je daarmee kan bereiken. Het afgelopen schooljaar gaven we meer dan 150 lessen op 40 verschillende scholen en dit jaar komen we ook graag bij u langs!

Scholentour

U bepaalt hoe onze les eruit ziet!

Wij bieden verschillende formats aan, maar kunnen deze makkelijk aanpassen aan uw wensen. Bij het eerste format geven we een gastles over de sociaaldemocratie en laten we zien hoe je als jongere invloed kunt hebben op de politiek. Wie kan er immers beter uitleggen wat sociaaldemocratie betekent, dan een jonge, enthousiaste sociaaldemocraat. Aan de hand van een gesprek met de leerlingen, kunnen we laten zien wat sociaaldemocratie inhoudt, waar de JS voor staat en hoe wij proberen de politieke agenda te beïnvloeden. Aan het eind van een gastles hebben de leerlingen een beeld dat politiek juist voor jongeren belangrijk is en weten ze, aan de hand van voorbeelden, wat de sociaaldemocratie inhoudt, wat de rol van een politieke jongerenorganisatie is en hoe je als jongere invloed kunt hebben zowel op de politiek als op hun eigen omgeving.

Een tweede mogelijkheid is dat we een les geven over een specifiek politiek onderwerp. Eigenlijk heeft de JS over bijna alle onderwerpen een mening en we hebben werkgroepen op diverse terreinen die meedenken over onze standpunten. We kunnen dan ook meteen laten zien hoe een complex onderwerp in de politiek wordt besproken en hoe wij als jongeren daar invloed op proberen te hebben. Wij kunnen bij deze lessen ook gebruik maken van onze eigen acties, zo zijn wij onderdeel van Young & United (de campagne tegen het minimumjeugdloon), de Jonge Klimaatbeweging en verschillende acties rondom emancipatie. Wij kunnen dan de organisaties achter deze acties meenemen en samen met hun de lessen verzorgen.

Daarnaast begrijpen we ook dat u soms liever een les wilt hebben die meer politiek-neutraal is. Wij kunnen, als u dat wilt, daarvoor andere PJO’s (politieke jongerenorganisaties) benaderen om met ons mee te komen en dan in uw klas een debat organiseren met prikkelende stellingen waarin een deel van de klas het JS-standpunt moet verdedigen en een ander deel een ander standpunt. Ook kunnen wij in het algemeen debattrainingen geven over politieke thema’s zonder dat we daar onze eigen standpunten aan koppelen.

Wij bieden verschillende formats:

  • Gastles sociaaldemocratie: waarom is politiek ook belangrijk voor jongeren?
  • Een specifiek politiek onderwerp, hoe maak je dat politiek?
  • Politiek-neutrale les met verschillende politieke jongerenorganisaties.
  • Wij zorgen dat onze jongeren getraind zijn in het geven van lessen.
  • Onze lessen zijn gratis en we komen wanneer u dat wilt.
  • Een gastles duurt meestal 50-90 minuten.
  • Het afgelopen schooljaar gaven we meer dan 150 lessen op 40 verschillende scholen

Beeldmateriaal dat we gebruiken tijdens onze les:

Oud-JS-voorzitter Mohammed over de MBO OV-kaart

NOS Journaal over onze Rokjesdag

Demonstratie tegen minimumjeugdloon in Amsterdam!

Draag-wat-je-wilt zwemfeestje!

Gratis en flexibel!

Kortom, wij vinden het heel belangrijk dat meer jongeren geïnformeerd worden over politiek. Daarom zijn wij heel flexibel en proberen we de les aan uw wensen aan te passen. Wij kunnen gedurende het gehele schooljaar langs komen op alle tijden. Er zijn geen kosten aan een gastles verbonden. Wij doen dit altijd gratis; niet alleen omdat we het heel belangrijk vinden, maar ook omdat we hebben ervaren hoe leuk het is. Normaal gesproken duurt een gastles 50-90 minuten, dus daar zou onze voorkeur ook naar uitgaan.

scholentour

Geïnteresseerd in een gastles?

Via dit formulier kunt u aangeven wat voor les wij zouden kunnen geven en wanneer u deze zou willen krijgen en dan nemen wij contact met u op!

  • We zijn wettelijk verplicht om u toestemming te vragen voor de verwerking van de gegevens die u in dit formulier hebt ingevuld. U kunt deze toestemming altijd weer intrekken door te mailen naar info@js.nl.
Op de hoogte blijven van de JS?
Doe mee
Jonge Socialisten in de PvdA