100% hernieuwbare samenleving

Ons omvangrijke elektriciteitsnetwerk, waardoor er altijd stroom uit het stopcontact komt, bestaat amper 100 jaar. Het gasnet, waar Nederland veel twintigste-eeuwse welvaart aan te danken heeft, bestaat nog geen 50 jaar. De energievoorziening vormt daarmee een jonge sector, die weliswaar de eerste kinderziektes overleefd heeft en enige tijd zorgeloos aan het groeien was, maar nu definitief in de puberteit lijkt te komen. De afgelopen jaren is de energiemarkt geliberaliseerd en zijn leverings- en transportbedrijven gesplitst. Traditionele Nederlandse energiebedrijven zijn overgenomen door buitenlandse giganten. Ondertussen lijkt klimaatverandering niet te stoppen, maar groeit ook de angst voor kernrampen. Het is duidelijk dat er iets staat te gebeuren. Het verduurzamen van de energievoorziening – en daarmee het veiligstellen voor de toekomst – gaat gepaard met grote veranderingen die iedere energiegebruiker gaat merken.

 

"Nederland zou moeten inzetten op een 100% hernieuwbare samenleving met 100% duurzame energie in 2050."

De overheid moet de overgang naar duurzame energie stimuleren en faciliteren, door een eerlijk speelveld te bieden tegenover vervuilende industrie en fossiele opwek. Huishoudens moeten accepteren dat in de toekomst de energievoorziening beïnvloed gaat worden door het weer: het aanbod van wind- en zonne-energie zal fluctueren en daarmee de energieprijs. De energiemarkt is een Europese markt: dit moet gebruikt worden, omdat verschillende Europese regio’s verschillende kansen bieden voor duurzame energie-opwek en -opslag. Tegelijkertijd ontstaan er steeds meer lokale initiatieven om met een groep buren, vrienden of collega’s samen energie op te wekken en te verdelen. Deze energiecoöperaties, die zich richten op duurzaamheid, samenwerking en lokale zelfredzaamheid, zijn voor de wet op dit moment niet veel anders dan een energieleverancier, en moeten dus concurreren tegen reuzen als Vattenfall en RWE.

Nederland zou moeten inzetten op een 100% hernieuwbare samenleving met 100% duurzame energie in 2050. Daarnaast moet Nederland een gidsland worden op het gebied van duurzaamheid om zo ook andere landen te helpen en te inspireren, ook als dit economisch nadelig zou zijn.

Jonge Socialisten in de PvdA