Shirodj Raghoenath

Kandidaat Internationaal Secretaris

Beste rode kameraad,

Ruim anderhalf jaar geleden stond het centrum van het dorp waar ik ben opgegroeid, Kaatsheuvel, op zijn kop. Dit keer niet vanwege het welbekende attractiepark. Ditmaal vanwege de komst van een noodopvang voor vluchtelingen. Te midden van de eerst zo gemoedelijke bijeenkomst stond mijn burgemeester nu omringd door vele bezorgde bewoners van wie het taalgebruik steeds feller werd. Ik maakte mij zorgen. Zorgen om de gemeenschap. Ik wilde een tegengeluid in de samenleving kenbaar maken. Mede hierdoor ben ik actief lid geworden bij de Jonge Socialisten in de PvdA.

Het tij is helaas nog niet gekeerd. De EU is nog steeds radeloos over de migratiecrisis, de kloven tussen verschillende culturen dreigen groter te worden en door politieke instabiliteit van enkele grootmachten staan fundamentele rechten van mensen op het spel.

Via deze brief wil ik mij graag kandidaat stellen voor de functie van internationaal secretaris binnen het landelijke bestuur van de Jonge Socialisten in de PvdA. Samen met jullie wil ik strijden voor internationale solidariteit en sociale rechtvaardigheid. Ongelijkheden zullen wij aankaarten door zware gesprekken te voeren. Natuurlijk moeten we niet alleen praten. We moeten ook gewoon actie voeren! Voor het klimaat, voor vluchtelingen, voor wie het simpelweg nodig heeft!

In de recente geschiedenis bepaalde de stille meerderheid het lot van Amerika, het Verenigd Koninkrijk en Slovenië. De effecten van Trump en de Brexit zijn voor ieder bekend. Rondom Slovenië bleef het echter stil. Begin 2015 stemde de Sloveense regering in met homohuwelijk. Eind december van hetzelfde jaar werd dit ingetrokken door middel van een referendum, waarbij slechts een klein percentage van de stemgerechtigde bevolking kwam opdagen. Halverwege januari 2017 ging ik verhaal halen tijdens het YES(Young European Socialists) Feminst and Queer Network Event in Slovenië. De overgrote meerderheid bleef thuis tijdens het referendum. Slechts twintig procent van de stemgerechtigden stemden uiteindelijk tegen het homohuwelijk in het referendum. Het overige tachtig procent bleef stil terwijl het trouwrecht van hun medemens werd ontnomen.

In hetzelfde weekend dat ik in Slovenië was, had Trump de wereld gechoqueerd met zijn zogeheten “Muslim Ban”. Een belangrijk recht, vrijheid, werd voor vele mensen ontnomen. Mensen werden geweigerd vanwege hun afkomst. Een vriend die toevallig datzelfde weekend naar Amerika ging, stuurde mij foto’s van de situatie op het vliegveld van San Francisco. Ik raakte er stil van.

Stil was het niet op het Malieveld tijdens de protestactie Holland Against Hate. Ik vind het meer dan geweldig dat dit initiatiet, wat klein binnen onze partij begon, uiteindelijk uitgroeide tot een groot manifest. Het deed mij goed om te zien dat niet alleen wij ons terecht zorgen maakten. De rest van Nederland deed dat ook. Zoals Wouter Booij, initiatiefnemer van dit protest, zo mooi zei: “De stille meerderheid van Nederland is opgestaan!”.

De Jonge Socialisten moeten niet wachten met het in actie komen voordat het te laat is. Wij moeten zodra onze idealen hier of waar dan ook ter wereld in gevaar komen daadkrachtig handelen. Samen met afdelingen wil ik zowel lokale als internationale problematieken onder de aandacht brengen door middel van passende acties of protesten.

Daarnaast wil ik mij komend jaar focussen op diversiteit en inclusiviteit op alle fronten. Van het zoeken naar de juiste man-vrouw verhoudingen op internationale reizen, naar het openlijk kunnen praten over seksualiteit, gender of etnische afkomst. Op internationale evenementen van YES en PES (Party European Socialists) wordt er altijd rekening gehouden met man-vrouw balans. Dit wordt gedaan zodat het spreekrecht van vrouwelijke deelnemers gewaarborgd kan worden. Hierdoor wordt de discussie niet alleen gevoerd tussen mannen. Een soortgelijk systeem hanteren wij informeel ook. Het is alleen nog niet in lood gegoten. Ik vind het belangrijk dat iedere stem zich even gehoor voelt. Iedereen moet zich thuis kunnen voelen binnen onze vereniging, dus jij ook! Via YES heb ik een training gehad waardoor ik bevoegd ben om te fungeren als vertrouwenspersoon bij zowel YES als activiteiten van de Jonge Socialisten.

Op dit moment ben ik bezig met het afronden van mijn bachelor, Biomedische Technologie op de TUe, werk ik (nog) parttime in de bediening van het Efteling Hotel, ben ik lid van het Algemeen Bestuur van de Eindhovense studentenvereniging Demos en secretaris bij de Jonge Socialisten in Brabant. In het afgelopen jaar heb ik veel geleerd in mijn functie als secretaris van de Jonge Socialisten Brabant. Ik heb nieuwe mensen ontmoet, interessante bijeenkomsten bijgewoond en natuurlijk ook een gezellige tijd gehad bij de Jonge Socialisten in/en de PvdA. Zo heb ik meegestreden in Parijs met RainBow Rose voor gelijke rechten voor LGBTQI’ers, meegeholpen achter de schermen tijdens het lijsttrekkersdebat met het social media-team en hebben mijn tweets als “social influencer” niet alleen binnen onze partij veel losgemaakt. Daarnaast was het najaarscongres in Tilburg een succes dankzij het landelijke bestuur, het presidium en mijn mede-bestuursgenoten.

Bij mijn studentenvereniging ben ik onder andere de eindverantwoordelijk voor de mediacommissie en heb ik enkele grote netwerkevenementen opgezet. Daarnaast heb ik eerder een kijkje in de lokale politieke keuken genomen tijdens het oprichten van de Jeugd en Jongerenraad Loon op Zand. Dankzij deze bovenstaande werkervaringen bezit ik een groot en divers netwerk zowel binnen als buiten de Jonge Socialisten en de PvdA.

Ten slotte wil ik in de functie als internationaal secretaris van de Jonge Socialisten, de PvdA en de JS leuker maken voor de buitenwereld door middel van social media. Na iedere activiteit wil ik een vlog of after-movie maken waardoor (niet) leden kunnen zien hoe tof ons internationaal netwerk is. Helaas staat hetzelfde netwerk wat berust op sociaaldemocratie op het moment onderdruk in Europa. Onze zusterpartijen voelen dezelfde klappen als wij. Tegelijkertijd stellen steeds meer politici internationale bonden, zoals de Euro, de EU en NAVO ter discussie.

Hierdoor is juist nu de tijd voor internationale solidariteit en sociale rechtvaardigheid. Zelf heb ik het afgelopen jaar een groot Europees netwerk opgebouwd binnen YES, PES en Rainbow Rose. Wij hoeven niet vanaf nul te beginnen. We kunnen meteen samen aan de slag. Ik hoop dat ik op jullie steun kan vertrouwen tijdens het congres!

Mocht je naar aanleiding van mijn brief nog vragen en/of opmerkingen hebben, dan kun je mij altijd benaderen via de contactgegevens hieronder.

Groetjes,

Shirodj Raghoenath

06-4009 9004

shirodjraghoenath@gmail.com

Facebook-pagina
Jonge Socialisten in de PvdA