Penningmeester & Bestuurslid Vereniging

Kandidaatstellingsbrief Jordy Oomen

Beste JS’ers

Vele van jullie zullen mij helaas nog niet kennen. Ik ben dan ook nog niet erg lang lid van onze vereniging. Desalniettemin kandideer ik me voor de functie bestuurslid penningmeester & vereniging in het landelijk bestuur van de Jonge Socialisten in de PvdA.

Omdat nog niet iedereen mij even goed kent, zal ik beginnen met me voor te stellen. Ik ben geboren en getogen in Baarle-Nassau. Een grensgemeente, bekend van de rare grens met België. Ik studeer momenteel bestuurskunde aan de Universiteit van Tilburg, waar ik dit jaar mijn propedeuse hoop te behalen. Na de verloren verkiezingen van 2017 ben ik lid geworden van de Jonge Socialisten en de PvdA. Ik vond het onacceptabel dat er in Nederland een rechtse wint ging waaien. Veel Nederlanders lijken individualistischer te worden, of zien zich slechts nog als onderdeel van één bepaalde groep. Hierdoor lijkt het alsof het ‘wij tegen hen’ in plaats van ‘wij samen’ aan het worden is. Dit terwijl er zoveel dingen zijn die ons binden. Uit elkaar gedreven door angsten die vaak irrationeel zijn, is het nu tijd voor links. Het is nu tijd voor een verbindende boodschap. Een boodschap van collectivisme en van samen zullen we alles eerlijk delen. Samen vooruit, zoals Asscher trachtte te zeggen, afgelopen landelijke verkiezingen. Bovendien vind ik dat iedereen zijn leven moet kunnen leiden zonder belemmeringen. Dat kan nu niet. Nog steeds zijn er mensen die niet mee kunnen komen in onze samenleving. Omdat ze geldproblemen hebben of omdat ze een beperking hebben, omdat ze een niet westers klinkende achternaam hebben of een tintje hebben, of omdat ze een afwijkende mening hebben. Ik vind het tijd om de handen uit de mouwen te steken, voor een mooier Nederland. Voor een mooiere wereld.

‘Dit wordt al eeuwenlang vurig bevochten
De mensen willen wel als je ze laat
Het licht in de ogen, het recht en de vrijheid
Om met hun hoofd in de zon te kunnen lopen op straat’

Zingt Huub van der Lubbe, van de Dijk. Als we willen kunnen we met z’n allen de wereld mooier maken. En dat willen we wel, althans, de meeste. We kunnen de wereld voor iedereen een beetje mooier maken. En als we dat willen, dan is dit het moment. Werkgevers moeten hun werknemers behandelen voor wat ze waard zijn en ze hiervoor belonen. Werknemers hebben een vast contract nodig zodat ze weten waar ze aan toe zijn. Schijnconstructies zoals bij Deliveroo en Uber, zijn asociaal en daar moeten we vanaf. Een verlichting van de lasten van de aandeelhouders verkiezen boven een lastenverlichting voor de arbeider is eveneens asociaal. Het is tijd voor oppositie. Het is nu de tijd voor links om op te staan. Het is tijd voor de JS om weer toonaangevend te worden in het maatschappelijk debat. Om samen met andere PJO’s weer ergens een mening over te hebben.

Tot dusverre mijn politieke visie, maar daar gaat deze brief eigenlijk niet over. Deze brief gaat over mijn kandidatuur voor onze vereniging als bestuurslid penningmeester en vereniging. Onze vereniging heeft het zwaar gehad. De budgetten moesten na 2017 naar beneden. Twan heeft zijn werk als penningmeester uitermate goed gedaan, zo bleek vorige congres. Hij leidde onze vereniging naar economisch veilig gebied. Samen met het volgende bestuur is het zaak dat dit zo blijft.

Wat betreft de vereniging. Ook hier is het  afgelopen jaar flink gewerkt. Een poging gedaan om het activisme in onze partij weer terug te brengen. Laten we daar vooral mee door gaan. Eerder had ik het al over het feit dat we weer toonaangevend moeten worden, het onderwerp van gesprek. Daar zijn de afdelingen voor nodig. De afdeling is de ruggengraat van onze vereniging. Het komend jaar wil ik in gesprek gaan met de afdelingen om te kijken wat we kunnen doen om onze vereniging te ondersteunen. Ik denk dat het belangrijk is dat de vereniging bottom-up geregeerd wordt. Met niet het landelijk bestuur, maar de afdeling als boegbeeld. En daarbij het landelijk bestuur dat werkt als ondersteuner. Een mooi voorbeeld van de afdelingen vind ik altijd het ‘links lullen’ samen met onze bondgenoten, DWARS en PINK! Linkse samenwerking in de praktijk, georganiseerd door onze afdelingen.

Geef mij dit congres het vertrouwen en ik zal ervoor zorgen dat het werk van Twan wordt vastgehouden. Geef mij dit congres het vertrouwen en ik vecht voor jullie als een rode leeuw.

Als jullie nog vragen hebben, ben ik te bereiken op het volgende nummer: +31 640546247

Tot op het congres,

Jordy Oomen

Op de hoogte blijven van de JS?
Doe mee
Jonge Socialisten in de PvdA