Zit dat pluche echt zo comfortabel?

Verslag van Madelief over het PJO-parlement

Op 5 en 6 maart vond de zevende editie van het PJO-parlement plaats. De JS nam het dit jaar op tegen negen andere politieke jongerenorganisaties. Het avontuur begon op donderdag 5 maart in het stay okay hotel waar alle leden van de verschillende fracties overnachtten. Het eerste echte overleg begon voor de commissies onderwijs & emancipatie en internationale veiligheid op het hoofdkantoor van de CDA. Voor de groepen gezin & inkomen en de economie van de toekomst begon dit op het kantoor van de JOVD.

De verschillen tussen rechts en links waren al bij binnenkomst duidelijk zichtbaar. Terwijl de linkse PJO’s nonchalant in alledaagse kleding naar de commissievergadering kwamen, waren de leden van de rechtse en christelijke PJO’s strak in pak gekleed. Nadat de stellingen kort geïntroduceerd waren, kregen fracties de kans om met andere fracties te overleggen en zo nodig al wat compromissen te sluiten. Al snel werd er een rechts blok gevormd en leek het erop dat de linkse partijen genoegen zouden moeten nemen met de rol van oppositie. Wij gaven ons echter niet zo snel gewonnen en hebben de rest van de avond onderhandeld met de JD, perspectief, SGPJ en het CDJA voor een mogelijke samenwerking.

Ook de volgende ochtend in een commissiezaal van de Tweede Kamer bleef het links-midden blok overleggen en waar nodig compromissen sluiten. We waren het namelijk niet over elke stelling eens met elkaar. Zo ging de stelling : “Het leenstelsel moet vervangen worden door een basisbeurs”, ons nog het best af. Alle betrokken fracties vonden namelijk dat de financiële druk op de studenten nu te hoog is en dat er wel een vernieuwde basisbeurs moest komen. Vooral over de stelling:”De kinderopvang moet voor kinderen vanaf 2 jaar gratis worden” konden we het niet makkelijk eens worden. De christelijke partijen zien het socialisatieproces van een kind vooral als de taak van de ouders en waren er daarom voor om meer geld direct naar de gezinnen te sturen. De linkse partijen zagen het subsidiëren van het kinderdagverblijf als een goeie mogelijkheid om zowel ouders te stimuleren om te werken als een manier om jonge kinderen leren om te gaan met andere kinderen en om ze beter voor te bereiden op hun vervolgopleiding. Hoewel er van beide kanten zeker wel compromissen werden gesloten, konden de christelijke partijen zich nog steeds beter vinden in het standpunt van het rechtse akkoord. Helaas hebben de SGPJ, CDJA en Perspectief daarom om kwart voor twaalf besloten dat zij zich gingen voegen bij het rechtse akkoord. De laatste drie kwartier die wij nog over hadden, hebben wij besteed aan het schrijven van amendementen.

Om 1 uur begon het debat in de plenaire zaal van de Tweede Kamer. Het was toch al een tijdje stiekem een droom van mij om op de stoelen in de plenaire zaal te zitten. Om gelijk maar de grootste vraag te beantwoorden: ja, het pluche zit zelfs na 4 uur stilzitten nog steeds comfortabel. De JS zat bij 2 van de 4 commissies in de coalitie. Dit zorgde er voor dat wij als JS zowel de kans kregen om een regeringsakkoord te verdedigen als een regeringsakkoord te bekritiseren. Hoewel de JS haar standpunten goed vanuit onze idealen heeft verdedigd, hebben wij niet gewonnen en zagen wij onze net afgestofte beker naar de JOVD gaan. Ik ben er persoonlijk van overtuigd dat wij onze beker maar één jaar hoeven te missen. Hopelijk stoft de JOVD hun beker dan ook voor ons af.

Categorieën: Activiteiten, Blog, Democratie & rechtsstaat

Op de hoogte blijven van de JS?
Doe mee
Jonge Socialisten in de PvdA