Wij van WC-eend

Op werkbezoek bij de kerncentrale in Borssele

Op woensdag 1 maart brachten elf JS’ers een werkbezoek aan de kerncentrale in Borssele. Het was een erg interessant bezoek, zeker omdat zo’n centrale een plek is waar je normaal niet zomaar binnenkomt.

Na een uitgebreide presentatie over de werking van de kerncentrale, de Nederlandse energiemarkt en de strenge veiligheidsnormen waar de centrale aan voldoet, bleef eigenlijk maar één beeld bij mij hangen. Na ruim een uur geluisterd te hebben naar hoe veilig, duurzaam en goedkoop kernenergie is, moest ik denken aan die bekende reclame uit de jaren ‘80 voor toiletpotreiniger: “Wij van WC-eend adviseren WC-eend”. Als het aan onze rondleiders lag, haalde Nederland al haar energie uit kernenergie. Misschien moeten we binnenkort ook maar eens in gesprek met een tegenstander van kernenergie voor de nodige context.

Na de presentatie was het zover en mochten we de kerncentrale zelf in. De veiligheidsmaatregelen bleken nog een stuk strenger dan ik verwacht had. Na het legen van onze broekzakken (een sleutel schijnt een groot veiligheidsrisico te zijn), het passeren van een detectiepoortje, een stuk of vier normale poortjes en twee stralingscontroles mochten we ons omkleden in zeer charmante oranje stofjassen en overschoenen. En toen kwam het spannendste deel. Door een enorme luchtsluis met grote deuren die je even in een klein hok opsluiten, kwamen we in de koepel van de kernreactor. Omdat deze in gebruik was, was de reactor zelf afgesloten met een grote betonplaat, maar we konden wel in een diep blauw zwembad kijken waar materiaal  voor de kernsplitsing in lag te wachten. Erg bijzonder om in die koepel te mogen kijken.

Na het opnieuw passeren van de luchtsluis, weer omkleden, weer een hoop poortjes en natuurlijk ook nog een stralingscontrole stonden we gelukkig weer in de frisse buitenlucht en kon de lange terugreis beginnen.

Categorieën: Blog, Duurzaamheid

Op de hoogte blijven van de JS?
Doe mee
Jonge Socialisten in de PvdA