Wie wordt nummer vier?

Een blog door Joost over de kabinetsformatie

courtyard-888306_1920

De afgelopen weken heb ik met interesse de formatiepogingen voor een nieuw kabinet gevolgd. Dat een vierpartijenkabinet lastig samen te stellen is, zal niemand echt verbazen. Toch lijken VVD, CDA en D66 (het motorblok) vrij zeker van het feit dat ze samen met nog een andere partij een kabinet gaan vormen. Waar linkse partijen vaak problemen ondervinden om een front te vormen, lijkt dat momenteel voor rechtse partijen vrij makkelijk.

Waarom de combinatie van VVD, CDA, D66 en GroenLinks vastliep is nog steeds niet duidelijk. De plotselinge breuk van het motorblok met GroenLinks kwam als een verrassing. Alle vier de partijen vonden het jammer dat het bij deze poging niet gelukt is. Sindsdien is het motorblok verdeeld over wie de eer heeft om als vierde partij aan te schuiven. VVD en CDA zouden graag met de ChristenUnie verder praten.

D66 wil een linkse partij zodat ze minder linkse kiezers kan verliezen. Dat wordt maar al te duidelijk wanneer we naar de combinaties kijken die D66 voorstelt. D66 wilde heel graag GroenLinks als vierde partij. Maar nu die optie lijkt te zijn afgevallen, wordt geroepen om de PvdA of toch maar de SP of misschien de PvdA en SP samen. Als de afgelopen week een ding duidelijk is geworden dan is het dat D66 vooral niet de ChristenUnie als vierde partij wil.

CDA wil niet met de SP. De SP wil niet met de VVD. Dus een combinatie van het motorblok met de SP ligt niet echt voor de hand. De PvdA fractie geeft zelf aan de afgelopen jaren veel verantwoordelijkheid te hebben genomen en dat na deze verkiezingsuitslag meeregeren niet voor de hand ligt. D66 weet van beide partijen dat ze er zo inzitten. Waarom stelt D66 dan combinaties van het motorblok met PvdA of SP voor?

Het is duidelijk dat de kabinetsformatie nu chaotischer is geworden dan een avond speeddaten met vier van je exen. Waarom D66 combinaties met PvdA of SP voorstelt is nooit honderd procent duidelijk. Of je moet in het hoofd van Alexander Pechtold kunnen kijken. Een logisch antwoord is dat D66 hoopt de druk op PvdA of SP op te voeren zodat één van deze partijen wonderlijk genoeg mee gaat onderhandelen. Of D66 probeert alle mogelijkheden behalve een kabinet van VVD, CDA, D66 en GroenLinks af te schieten zodat die poging opnieuw wordt ondernomen.

 

Categorieën: Algemeen, Blog

Op de hoogte blijven van de JS?
Doe mee
Jonge Socialisten in de PvdA