Voor een inclusief feminisme

nuquyen_deponline_10

Feminist: a person who believes in the social, political and economic equality of the sexes. Inmiddels wereldberoemde woorden van schrijfster Chimamanda Ngozi Adichie, die een couplet mochten vullen in Beyoncé’s nummer ***Flawless. Woorden uit Adichie’s TEDTalk We should all be feminists en haar gelijknamige boek. Woorden die nog naklinken in zowel huiskamers als clubs en woorden die anno 2015 toch steeds onmisbaar blijken en eindeloos herhaald mogen en moeten worden.

Waarom vraag je? Omdat Beyoncé’s muziek natuurlijk helemaal heerlijk is. Maar daarnaast toch vooral omdat de strijd voor gelijkheid van geslachten nog steeds zó nodig is. Adichie spreekt over het geloof in gelijkheid. Dit geloof in gelijkheid van geslachten gaat verder dan de valse gelijkheid op papier die veel landen claimen te hebben. Die papieren gelijkheid is niet toereikend en niet alomvattend. Daarom is het geloven in en strijden voor Adichie’s gelijkheid nog steeds nodig.

Ja, vrouwen mogen stemmen, maar zij zien zich nog steeds niet representatief vertegenwoordigd in ‘vertegenwoordigende’ organen en topfuncties in zowel de politieke arena als het bedrijfsleven. Ja, vrouwen kunnen hetzelfde werk doen als mannen, maar zij verdienen significant minder voor gelijke arbeid. Ja, vrouwen met kinderen kunnen carrière maken, maar het zeer korte verlof dat kersverse vaders krijgen stimuleert dat mannen meer en vrouwen minder tijd voor die carrière hebben. En ja, een vrouw met kinderen kan (blijven) werken, maar kinderopvang is zo ongelooflijk duur dat het goedkoper lijkt om niet te werken en thuis te blijven. Op papier kan het allemaal nog zo in orde zijn, maar op die manier is gelijkheid een leeg wapenfeit.

Naast deze zaken waar vrouwen over het algemeen mee te maken hebben, zijn er factoren die, ook binnen feministische bewegingen, niet genoeg aandacht krijgen. Het versterkende effect van onder andere etniciteit, huidskleur, opleidingsniveau en sociaaleconomische klasse op geslachtsongelijkheid blijft te vaak onderbelicht. Vrouwen die op wat voor manier dan ook achtergesteld of ondergewaardeerd worden vanwege hun geslacht, ondervinden nog eens extra discriminatie wanneer zij geen witte vrouw zijn en/of niet uit een hogere economische klasse komen.

Dus ja, we should all be feminists, ongeacht geslacht, etniciteit, huidskleur, opleidingsniveau en klasse. Voor iedereen. Dus ook voor de vrouwen die buiten het kader van het mainstream feminisme vallen.

We should all be feminists | Chimamanda Ngozi Adichie | TEDxEuston

Een blog van

  • Laura JakLaura JakVicevoorzitter/secretaris

Categorieën: Blog, Diversiteit & emancipatie

Op de hoogte blijven van de JS?
Doe mee
Jonge Socialisten in de PvdA