Vladimir Poetin is een terrorist

Internationale blog van Lukas over Oekraïne en de afperser Poetin

DAVOS-KLOSTERS/SWITZERLAND, 28JAN09 - Vladimir Putin, Prime Minister of the Russian Federation captured during the 'Opening Plenary of the World Economic Forum Annual Meeting 2009' at the Annual Meeting 2009 of the World Economic Forum in Davos, Switzerland, January 28, 2009.

Copyright by World Economic Forum
swiss-image.ch/Photo by Remy Steinegger

Vladimir Poetin is een terrorist. Al Jaren probeert hij via machtsspelletjes en grof geweld respect en invloed te winnen. Samen met zijn vriendjes heeft hij zichzelf rijk gemaakt ten koste van de Russische bevolking. In een land waar de gemiddelde man de 65 jaar niet haalt en het gemiddelde salaris rond de 500 euro ligt, woont Poetin in extravagante datsja’s en hebben zijn handlangers alle goede banen in het bedrijfsleven overgenomen. Om deze schaamteloze corruptie te verhullen baseert Poetin zich op pestgedrag en moord. Nu eist hij dat het Westen met hem komt onderhandelen over zogenaamde veiligheidsgaranties. Hier kan echter geen sprake van zijn. De NAVO heeft de morele verplichting solidair te zijn met Oekraïne en een duidelijk signaal te geven naar maffiastaat Rusland: pesten loont niet.

Als een echte bullebak houdt Poetin van ontwrichting. In 2008 viel hij Georgië binnen. In 2014 stortte hij Oekraïne in oorlog. Door dit conflict verloren de 298 passagiers van vlucht MH-17 het leven, naast talloze inwoners van Oekraïne. In 2016 mengde Poetin zich in de Amerikaanse verkiezingen in een poging om de democraten zwart te maken en Trump president te maken. In 2018 pleegde hij een moordaanslag op Sergej en Joelia Skripal en in 2020 op Alexei Navalny. Ondertussen hielp hij dictators Assad en Loekashenko in het zadel te houden. Nu gijzelt hij met honderdduizend militairen Oekraïne en eist hij veiligheidsgaranties. Al meer dan twintig jaar laat hij een spoor van corruptie en agressie na, om maar niet te beginnen over de schade die Poetin in zijn eigen land aanricht.

Dit is niet iemand waar je even mee aan de onderhandelingstafel gaat zitten.  Als iemand een auto in brand zet en dreigt om een andere ook aan te steken, ga je ook niet keurig praten over of hij misschien een proefritje mag maken. Dreigen met geweld mag nooit een valide reden voor toezeggingen zijn. Dat heet namelijk afpersing. In plaats daarvan moeten de Westerse landen de enige taal spreken die Poetin kent: die van macht. Niet alsnog praten over gasleveringen of weigeren materieel naar Oekraïne te sturen. Niet als bedrijfsleven alsnog Poetin ontvangen alsof er niks aan de hand is, zoals in Italië gebeurde. Poetin stopt alleen met zijn agressie wanneer het Westen keihard is en onvoorwaardelijk achter Oekraïne staat. Poetin moet weten dat een invasie van Oekraïne keihard afgestraft wordt. We kennen het allemaal uit de films: we do not negotiatie with terrorists.

Categorieën: Blog, Internationale Politiek

Op de hoogte blijven van de JS?
Doe mee
Jonge Socialisten in de PvdA