Verslag reis naar de buren

Tim doet verslag van onze campagne dag in Duitsland in aanloop naar de verkiezingsdag waar de sociaaldemocraten in lange tijd weer de grootste werden

IMG_6661

Campagne voeren bij de buren

Vrijdag 24 september. Met een stuk of zeventien Jonge Socialisten verzamelen wij op Utrecht Centraal, waar we met twee witte busjes zullen vertrekken richting onze zusterorganisatie JUSOS in Münster, Duitsland. In het witte busje waar ik instap, klinken in de tweeënhalf uur durende autorit voornamelijk sociaaldemocratische liederen om de stemming alvast goed erin te brengen, met dank aan Spotify-DJ Rinus van Hofweegen.

Aangekomen in Duitsland worden we opgehaald door Ricarda. Zij brengt ons richting een plein waar de SPD-kandidaat voor het bondskanselierschap, Olaf Scholz, en minister Svenja Schultze in gesprek zijn met de inwoners van Münster. Door corona is het bij onze verkiezingen moeilijker geweest om de straat op te gaan en het gesprek aan te gaan met iedereen. Het is fijn om te zien dat met de versoepelingen dit soort evenementen weer mogelijk zijn. Olaf neemt de tijd om op iedereen antwoord te geven. Wat me opvalt is dat hij niet met mooie praatjes zich er snel vanaf doet, maar echt luistert en de tijd neemt om te beschrijven hoe hij het voor zich ziet.

Na afloop gaat Olaf nog met wat ‘fans’ op de foto en ook wij gaan even op de groepsfoto met de wellicht toekomstige Bondskanselier. Daarna lopen we met de leden van JUSOS Münster richting de mensa (veredeld woord voor kantine) van de Universiteit. Na een gezond bord friet en onze vrienden van JUSOS Duitsland wat beter te leren kennen, gaan we onze getrakteerde lunch terugverdienen: tijd om campagne te voeren!

We splitsen ons op in groepjes en gaan flyeren. Elke fiets in Münster wordt omgetoverd tot sociaaldemocratisch rijvoertuig met stickers van de JUSOS, of een flyer met meer informatie over de SPD. Ondertussen praten we met ze over slimme manieren om campagne te voeren en mensen te interesseren voor de politiek.

Daarna hergroeperen we en gaan we in duo’s langs de deuren om de twijfelende stemmer te overtuigen. In Duitsland hebben mensen meerdere dagen de mogelijkheid om te stemmen. Ook is per post stemmen daar heel normaal, waardoor de meeste mensen die we spreken hun stem al hebben uitgebracht.

Het is grappig om te zien hoe enthousiast SPD-stemmers of andere linkse progressieven ons enthousiast ontvangen, terwijl mensen die een andere mening erop nahouden ons al snel vriendelijk bedanken of een enkele keer bijna de deur in ons gezicht dichtgooien. Ergens is het ook wel te begrijpen dat je wellicht niet zit te wachten op ‘reclame’ aan de deur, maar een vriendelijke afwijzing lijkt mij een kleine moeite.

Als we teruglopen richting de plek waar we aan het begin van de dag begonnen, staat er een hele fijne (vega) BBQ voor ons klaar, georganiseerd door onze zusterorganisatie JUSOS. Ook minister Svenja Schultze sluit nog even bij ons aan en gaat het gesprek met ons aan. We hebben het over de overeenkomsten en verschillen in de Duitse politiek en het huidige politieke klimaat. Als we uiteindelijk met een klein traantje in ons oog afscheid nemen van onze zusterorganisatie, kijken we moe maar voldaan terug op een hele fijne internationale samenwerking. Dat er nog maar vele mogen volgen, Lukas! Dank voor het organiseren.

Foto's

Bekijk foto’s van de reis in onze galerij: https://js.nl/albums/campagne-duitsland/

Tags: , ,

Categorieën: Activiteiten, Blog, Campagne, Internationale Politiek

Op de hoogte blijven van de JS?
Doe mee
Jonge Socialisten in de PvdA