Verander de wereld, begin bij jezelf

Een blog door Lieke over het veroorzaken van beweging

Samen vooruit voor meer banen

Het is bijna een jaar geleden: 19 mei 2017. Elmar en ik fietsten met een bakfiets gevuld met campagnemateriaal van ons huis naar het partijbureau en van daar naar NEMO. Het was Youth Action Day. Op dat moment had UberEats al enkel zzp’ers in dienst en was Deliveroo een proef begonnen in Zuid-Holland waar enkel “freelancers” (zoals zij ze toen noemden) onverzekerd door de straten fietsten. Dit was zo’n testperiode waarvan iedereen vanaf moment één al wist waar het heen zou gaan. Maar dat geloofde toen nog niet iedereen. Inmiddels weten we beter en dwingen ze al hun werknemers zzp’er te zijn.

Gelukkig was de PvdA wel direct overtuigd dat het tijd was voor strijd. Samen met Tweede Kamerlid Gijs van Dijk hadden we die ochtend met een groep vrijwilligers afgesproken bij de fietsflat in Amsterdam. Daar deed Deliveroo al enige tijd zadelhoesjes om fietsen om reclame voor zichzelf te maken, met de slogan “Lekker eten, goed bezorgd”. Dat konden wij beter. Dat konden we duidelijker. Dat konden we eerlijker. Het was de aftrap van onze “Lekker eten! Goed bezorgd?”-campagne. Dat het eten is hebben we nooit betwijfeld, dat het fijn is dat het duurzaam bezorgd werd ook niet, maar dat er niet fatsoenlijk met werknemers omgegaan wordt, maakt dat wij het nooit goed bezorgd konden vinden.

Toch kwamen er nog veel vragen of jongeren er niet zelf voor kozen om als zzp’er te werken. Of het niet hun eigen schuld was als zij arbeidsongeschikt werden door een ongeluk in de stad. Of het niet paternalistisch was om ons hiermee te bemoeien. Het was in het begin ook moeilijk om riders te laten vertellen over hun ervaringen. Gelukkig wilde ex-koerier Judith vertellen over haar ervaringen. Inmiddels zijn meer mensen zo dapper geweest, is er een vakbond genaamd de RidersUnion opgericht en is Sytze een rechtszaak begonnen tegen Deliveroo. Zelfs Deliveroo heeft door dat de constructie aan alle kanten rammelt en biedt riders nu een collectieve verzekering aan. Fijn dat ze toegeven dat ze fout zitten, dus geef die jongens en meisjes nu maar gewoon een arbeidscontract.

De strijd is verre van af, maar het is mooi om te zien dat je beweging kunt veroorzaken. Dat het uitmaakt wat je doet. Een bestuursjaar bij de JS geeft je alle kansen en ingangen om verandering te bewerkstelligen. Dus ben jij er nou van overtuigd dat de wereld een beetje eerlijker kan, stop dan met het lezen van dit stukje en meld je aan voor het JS-bestuur, want dan hebben we jou nodig. Je aanmelden kan nog tot en met aanstaande vrijdag. Doen hoor! Of zoals Loesje het ooit zei: Verander de wereld, begin bij jezelf.

Categorieën: Blog, Economie & arbeidsmarkt

Op de hoogte blijven van de JS?
Doe mee
Jonge Socialisten in de PvdA