Veganistische week

Een blog van Lieke

Klimaatparade

Gisteren was ik in het partijkantoor van de PvdA Utrecht. Aan de muur hangt een lijstje met een vergeeld blaadje. Het was het cadeau dat we gaven als JS Utrecht aan de PvdA Utrecht toen ze hun vorige pand betraden. Op het blaadje staat een foto van Joop den Uyl en een uitspraak die hij nooit gedaan heeft, maar nu eenmaal meer gewicht kreeg met zijn foto ernaast (en er staat nergens dat híj die uitspraak deed, dus we vonden het niet echt bedriegen, klein beetje maar). Er staat: iedereen kan de wereld veranderen, gewoon een kwestie van beginnen.

Vandaag is het Wereld Milieudag. Wij zijn een generatie die opgroeide met het Jeugdjournaal waarin de wereldbol een warme rode jas om kreeg. Ons hele leven horen we al dat het tijd is dat er meer aandacht en geld komt voor de bestrijding van de klimaatverandering. O man, wat kon ik me altijd boos maken om die volwassenen die maar bleven ontkennen dat zij verantwoordelijk waren. Al moet ik eerlijk bekennen nu ik zelf volwassen ben, doe ik ook niet alles om goed voor onze aarde te zorgen.

 

"Iedereen kan de wereld veranderen, gewoon een kwestie van beginnen"

Zo vergeet ik geregeld het licht uit te doen, hang ik mijn laptop met liefde de hele dag aan het stopcontact en eet ik toch zeker 3 dagen per week vlees (op doktersadvies weliswaar, maar ik moet bekennen dat ik toch ook wel erg van dood dier genieten kan). En dat vlees eten is dat dan erg? Nou ja een beetje wel..

  • De wereldwijde veehouderij is volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN verantwoordelijk voor 14,5 procent van alle uitstoot van broeikasgassen, net zoveel als alle transport bij elkaar.
  • Circa een kwart van het wereldwijde watergebruik gaat naar de productie van dierlijke producten.
  • Volgens het World Resources Institute zijn veehouders verantwoordelijk voor 80 procent van de ontbossing in het Amazonegebied.
  • De vee-industrie is de grootste veroorzaker van de vervuiling van rivieren en kustwateren met fosfaat en stikstof.

Mag je dan nooit meer een beetje vlees, een lekker eitje of een roombotercroissant. Moet je meteen al je leren schoenen het huis uit gooien en al je vrienden vertellen dat je alleen maar veganistisch eet? Dat mag natuurlijk, maar het hoeft niet. Het zijn de kleine dingen die het doen, dus je kunt met veel kleinere dingen proberen bij te dragen. Dat gaan wij dan ook doen door deze week veganistisch te eten. Immers: iedereen kan de wereld veranderen, gewoon een kwestie van beginnen.

P.S. En heb je nu geen idee wat te eten? Maak een goede linzendahl: http://www.degroenemeisjes.nl/kokos-linzen-dal/

Categorieën: Blog, Duurzaamheid

Op de hoogte blijven van de JS?
Doe mee
Jonge Socialisten in de PvdA