Vanaf vandaag: iedere mbo’er een OV-kaart!

Eindelijk resultaat na 10 jaar actievoeren!

Uitchecken

Na 10 jaar is het eindelijk zover: vanaf vandaag krijgen ALLE mbo-studenten een OV-studentenkaart! Tot nu toe kreeg je dat pas vanaf je 18e en dat vonden wij erg oneerlijk. Bovendien maakt dit het mbo ook minder toegankelijk voor studenten. Wij zijn erg trots dat het ons is gelukt om dit te veranderen!

Klik hier voor meer informatie over deze actie

Lange adem

Meer dan tien jaar geleden begon onze campagne al om deze gekke regel aan te passen. In 2007 leek het al te lukken, maar uiteindelijk ging dat toch niet door. Toen hebben we geprobeerd via de provincies dit alsnog te regelen. Uiteindelijk kregen we het in het verkiezingsprogramma van de PvdA en toen de PvdA in het kabinet kwam, is minister Bussemaker dit gaan regelen! Toen leek het 1 januari 2016 te gaan worden, maar ook dat werd niet gehaald. En nu is het dan eindelijk zo ver.

Wat verandert er precies?

Het studentenreisproduct maakt onderdeel uit van de studiefinanciering. Ben je mbo-student en jonger dan 18? Dan heb je nog geen recht op studiefinanciering. Daarom krijg je geen studentenreisproduct. Maar vanaf 1 januari 2017 verandert dit. Dan krijgen minderjarige mbo-studenten die een bol-opleiding volgen wel recht op een studentenreisproduct, maar niet op de overige onderdelen van de studiefinanciering (basisbeurs, aanvullende beurs en lening). Voor minderjarige mbo’ers die een opleiding op niveau 3 en 4 volgen, is de kaart onderdeel van de prestatiebeurs. Dat betekent dat ze de kaart moeten terugbetalen als ze niet binnen 10 jaar een opleiding afronden. Het studentenreisproduct kan worden aangevraagd bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Minderjarige mbo’ers die een opleiding in de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) volgen, hebben geen recht op een studentenreisproduct. Zij hebben namelijk ook geen recht op studiefinanciering (en een studentenreisproduct) als ze meerderjarig zijn. Hun reiskosten worden dan meestal vergoed door de werkgever.

Bron: Rijksoverheid

Categorieën: Campagne, Onderwijs, Wonen & verkeer

Op de hoogte blijven van de JS?
Doe mee
Jonge Socialisten in de PvdA