Trots op onze zusterverenigingen

Eens per week schrijft een van onze bestuursleden een blogje. Dit keer niet, dit keer schrijft een lid over haar avonturen bij onze zustervereniging de SJÖ in Oostenrijk, waar een seminar over feminisme en marxisme plaats vond.

oostenrijk

Om 21:30 kwam ik in Arnhem aan, ruim op tijd dat zeker. Ik dacht dat ik het ergste nu wel gehad had, de vertragingen van Arriva en NS, maar niets bleek minder waar te zijn. In Duitsland blijkt het namelijk zo te zijn dat ze een groot station over kunnen slaan, namelijk het station van Keulen. Hierdoor hadden we enorm veel vertraging en na 4,5 uur gebivakkeerd te hebben op het station van Düsseldorf konden we eindelijk verder richting Oostenrijk. Na 24 uur kwamen we eindelijk op locatie, het biwe (bildungswerkstatt) weekend van onze Oostenrijkse zustervereniging, de SJÖ. Een leerzaam weekend met verschillende workshops.

Wat mij gelijk opviel toen ik daar aankwam is het aantal vrouwen. De verdeling van vrouwen en mannen was in balans, iets waar ik nog erg aan moest wennen. Ik hoefde niet te wennen aan het feit dat ik het ontzettend fijn vond dat er zoveel vrouwen zijn. Ik moest meer wennen aan het feit dat het kan. De politiek is hier niet alleen iets voor mannen, zoals het er, helaas, vaak naar uitziet in Nederland. Iets wat niet alleen maar goed is voor vrouwen, maar voor heel het land en heel de politiek.

Onze workshop bestond uit vijf bijeenkomsten van ongeveer vier uur. In de eerste bijeenkomst werd er kennis gemaakt met feminisme, wat ervaren alle leden van feminisme en wat denken zij wat wij kunnen veranderen? In de tweede bijeenkomst gingen wij dieper op feminisme in. Wat is feminisme, waarom is feminisme zo belangrijk en hoe is feminisme in ons eigen land. Wij hielden hierbij een presentatie over feminisme binnen de JS. Zo hebben wij verteld dat het komende congres over feminisme ging en dat sommige leden nu bezig zijn met een vrouwennetwerk. Helaas konden we niet alleen maar positieve dingen zeggen. Ook binnen onze vereniging zie je veel mannen, heel veel mannen.

Bij de SJÖ leven ze in een wereld waarin zij geloven in het marxisme. Tijdens de workshop werd hier ook veel aandacht aan besteed. Wat is het verband tussen marxisme en feminisme was een van de onderwerpen in de workshop. Het was best wennen om zo diepgaand op het marxisme in te gaan, zo radicaal zijn wij vaak niet. Marxisme kwam niet terug in een workshop, maar had een centrale rol in eigenlijk heel de vereniging. Waar wij ons als vereniging telkens profileren als sociaaldemocratisch, doen zij dit als democratisch-socialistisch. Verder hebben we oplossingen bedacht en contacten gelegd om de situatie in Nederland te verbeteren.

De zaterdagavond bleek het hoogtepunt te zijn van het weekend. We gingen anderhalf uur lang strijdliederen zingen. Van de internationale en bella ciao tot en met ‘Die arbeiter von Wien’. Het was fantastisch om te zien hoeveel passie de leden van onze zustervereniging deze liederen zingen.

Kortom dit was een weekend met veel verassingen en erg leerzame activiteiten. Een weekend om nooit te vergeten met een fantastisch reisgezelschap. De Jonge Socialisten is een internationale vereniging en we kunnen trots zijn op onze internationale beweging.

Wil jij nou ook meepraten over feminisme? Kom dan aankomende 17 en 18 november naar het Congres van de Jonge Socialisten in Groningen.

 

Lotte Demarteau is afdelingsvoorzitter van Jonge Socialisten Arnhem-Nijmegen

Categorieën: Blog, Internationale Politiek

Op de hoogte blijven van de JS?
Doe mee
Jonge Socialisten in de PvdA