Trek de stekker uit autoritaire regimes

Internationale blog van Lukas over de energie-afhankelijkheid van dubieuze regimes

In this photo released by the official Facebook page of the Syrian Presidency, Syrian President Bashar Assad, left, speaks with Mansour bin Zayed Al Nahyan, UAE Deputy Prime Minister and Minister of Presidential Affairs, in Dubai, United Arab Emirates, Friday, March 18, 2022. Assad travelled to the United Arab Emirates, marking his first visit to an Arab country since Syria's civil war erupted in 2011, his office said Friday. (Syrian Presidency Facebook page via AP)

Het gaat de laatste tijd vaak over energie. De energieprijzen nemen gigantisch toe en de discussie over Russisch gas laait op door Poetin zijn inval in Oekraïne. De afgelopen tijd is duidelijk geworden dat afhankelijk zijn van buitenlands olie en gas enorme nadelen heeft. Niet alleen is het gebruik van fossiele brandstof slecht voor het klimaat, het zorgt er ook voor dat allerlei dubieuze regimes inkomsten ontvangen. Zo spekken 120 gemeenten in Nederland direct de Russische oorlogskas via hun contracten met Gazprom.

Rusland is echter lang niet het enige foute land dat via keiharde cash en energiecontracten weg komt met moreel verwerpelijk gedrag. Dit was eigenlijk al lang duidelijk, maar kwam nog eens naar voren toen de Syrische dictator Bashar al-Assad afgelopen week een bezoek bracht aan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Assad, verantwoordelijk voor een bloedige burgeroorlog die driehonderdvijftigduizend doden, miljoenen vluchtelingen, oorlogsmisdaden en vernietiging met zich mee bracht, zou zich eigenlijk nergens meer moeten kunnen vertonen. Desondanks kwam hij doodleuk in Abu Dhabi op de koffie. Een moordzuchtige dictator wordt gerehabiliteerd alsof het niets is. Het enige wat de Verenigde Staten hiertegen konden doen was zeggen dat het bezoek ‘teleurstellend’ was. De VAE zijn immers belangrijk voor de wereldwijde oliemarkt.

Dit voorval laat eigenlijk niks nieuws zien. We zijn met z’n allen veel te afhankelijk van regimes die niet het beste met de medemens voor hebben. We hebben hen nodig om onze huizen te verwarmen en onze auto’s te laten rijden. Deze macht gebruiken zij om hun eigen gang te gaan – het binnenvallen van Oekraïne of het in het zadel houden van beul Assad. We kunnen hier eigenlijk alleen iets aan doen als we echt energieonafhankelijk worden, niet alleen van Rusland maar ook van de golfstaten. Dit is nog eens goed voor het klimaat ook. Laat maar komen die energietransitie!

Categorieën: Blog, Internationale Politiek

Op de hoogte blijven van de JS?
Doe mee
Jonge Socialisten in de PvdA