Tijd van gaan voor minister Wiebes

De Jonge Socialisten in de PvdA vindt dat het hoog tijd is dat minister Wiebes van klimaat opstapt

Elke maand weer gaan er in Nederland alleen al duizenden mensen de straat op om op te komen voor het klimaat. Nu het Planbureau voor de Leefomgeving1 vanochtend heeft bericht dat de klimaatdoelen voor zowel 2020 als 2030 niet gehaald zullen worden, is het tijd voor Wiebes om op te stappen, aldus de Jonge Socialisten in de PvdA (JS).

“De regering heeft altijd volgehouden niet het braafste jongetje van de klas te willen zijn, maar dit is gewoon zakken voor je eindexamen,” aldus voorzitter Luna Koops, “dan wordt het toch tijd om het anders aan te pakken, met een nieuwe minister.”

Falen
Dit klimaatakkoord is niet groen genoeg en niet sociaal. “De lasten en focus komt te liggen bij de individuele burger, maar de grootvervuilers krijgen vrij spel,” zegt Koops, “kijk naar Lelystad Airport, dat koste wat het kost moet openen. Het gaat eerder achteruit. Dan faal je toch echt als minister van klimaat. Niet alleen op je beleid maar ook om een fatsoenlijke wereld achter te laten voor ons als jongeren.”

De JS doet vaak mee aan klimaatdemonstraties en dat zal met dit falende beleid de komende tijd niet veranderen, Koops: “Totdat de regering erkent dat ook grootvervuilers hun steentje bij moeten dragen en hiernaar handelt, zullen wij doorgaan.” Op dit moment zijn 100 vervuilende bedrijven verantwoordelijk voor 71% van alle uitstoot.2 Zonder dat we stappen nemen zullen er tussen 2030 en 2050 jaarlijks een kwart miljoen mensen overlijden als gevolg van de klimaatcrisis.3 Koops sluit af: “De nood is hoog, wij willen een minister die dat snapt.”

 

 

1 NOS: CO2-uitstoot komende jaren flink omlaag, maar niet genoeg om doelen te halen
link: https://nos.nl/artikel/2308564-co2-uitstoot-komende-jaren-flink-omlaag-maar-niet-genoeg-om-doelen-te-halen.html

2 Onderzoek: The Carbon Majors Database: CDP Carbon Majors Report 2017
link: https://b8f65cb373b1b7b15feb-c70d8ead6ced550b4d987d7c03fcdd1d.ssl.cf3.rackcdn.com/cms/reports/documents/000/002/327/original/Carbon-Majors-Report-2017.pdf?1499691240

3Onderzoek: From Townsville to Tuvalu
link: http://glham.org/from-townsville-to-tuvalu/

Categorieën: Duurzaamheid, Persbericht

Op de hoogte blijven van de JS?
Doe mee
Jonge Socialisten in de PvdA