Tegen rechts-populisme en -extremisme

Seminar in Rostock door Jusos Mecklenburg-Vorpommern

Rostock

De JS Internationaal biedt onze leden de kans om internationale seminars en evenementen te bezoeken. Zo is er 23 tot 25 september een seminar in Lingen, Duitsland, waarvoor je je nog steeds kunt aanmelden bij internationaal secretaris Siman. Afgelopen maand bezocht ons lid Freek Kilsdonk een andere seminar in Rostock en hij schreef daar onderstaande blog over:

De Jusos Mecklenburg-Vorpommern staan de komende weken voor een grote opgave. Terwijl in de rest van Europa de politiek nog op reces is, wordt er hier hevig campagne gevoerd voor de verkiezing van het deelstaatparlement. Niet alleen strijden de Jusos tegen het oprukkende rechts-populisme, ook moet voorkomen worden dat de rechts-extremistische NPD opnieuw zetels wint. Daarom verzamelden tientallen jonge socialisten uit heel Europa zich in Rostock en namen deel, onder de bezielende leiding van Storch Heinar, aan een seminar tegen rechts-populisme en -extremisme.

Grote namen leiden de dans

Niemand minder dan Frank-Walter Steinmeier, Minister van Buitenlandse Zaken van de Bondsrepubliek Duitsland, verwelkomde de deelnemers op de zonovergoten eerste dag van de seminar. In het Europahaus werden de deelnemers meteen meegenomen in een uur-durend vraag- en antwoordspel, waarbij Steinmeier niet schuwde om de jongeren tot pragmatisme aan te sporen. Of de idealistische jongeren dit nou ter harte namen of niet, de zaal luisterde zwijgend.

Steinmeier was niet de enige grote naam die het seminar bezocht. Ook Storch Heinar, de opper-ooievaar van Mecklenburg-Vorpommern en grote leider in de strijd tegen rechts-extremisme, bracht de zaal jonge socialisten tot zwijgen met zijn retoriek. In een vlammend betoog riep de opper-ooievaar op tot een massale zomeruitverkoop van alles NPD. Met een beetje goede wil kan hij in oktober de huidige fractieburelen van de despoten omtoveren van haatkuil tot liefdesgrot.

Populisme vs. extremisme

Want de bruine vlerken, zeven nazi’s sterk in het deelstaatparlement, worden al jaren genegeerd door rechts en links in het parlement. De NPD balanceert sinds de oprichting op het randje van verbod en gevangenis; ze komen dicht in de buurt van het ontkennen van de Holocaust en voeren campagne met leuzen als “Gas geben” – recht tegenover synagoges en moskees. Storch Heinar pleit daarom voor een democratische afstraffing van de rechts-extremisten.

Wat moet de opper-ooievaar echter tegen het opkomende rechts-populisme beginnen? En met hem de sociaaldemocratische jongeren? Fel werd er gedebatteerd en nationale best practices werden uitgewisseld. Waar komt het rechts-populisme vandaan? Welke problematiek wordt er door die stroming aangesproken, en wordt dit dan genegeerd door de links moederpartijen?

Wat is links?

De vervolgvraag die uit deze discussies voortkwam was: wat is links? Welk praatje en plaatje kunnen de sociaaldemocratische partijen bieden dat overtuigender en vooral anders is dan de rechts-populistische meuk? Met vertegenwoordigers uit onder andere Groenland, Albanië en Noord-Ierland werd een inspirerend debat gevoerd over de rol van nationalisme binnen de internationalistische sociaaldemocratische partijen. Moeilijke vragen werden niet geschuwd, en met de antwoorden op zak keerden de jonge socialisten moe maar voldaan weer huiswaarts.

Categorieën: Activiteiten, Internationale Politiek

Op de hoogte blijven van de JS?
Doe mee
Jonge Socialisten in de PvdA