Succesverhalen uit het Hoge Noorden (deel 2)

In gesprek met Edou Hamstra

Edou 1

Kun je jezelf even voorstellen?

Mijn naam is Edou, ik ben 23 jaar oud en studeer bestuurskunde. Ik ben een geboren en getogen Friezin en al mijn hele leven Feyenoordsupporter. Sinds een aantal jaren ben ik actief voor de Jonge Socialisten waar ik onder meer voorzitter ben geweest van de afdeling Fryslân en de functie leden & activiteiten heb mogen doen in het landelijk bestuur. In mijn vrije tijd ga ik graag naar de Kuip en naar theatervoorstellingen. Momenteel schrijf ik cabaret en ben ik sinds kort Statenlid in de provincie Fryslân.

Je bent een aantal weken terug beëdigd als Statenlid. Hoe is het om in de Staten plaats te mogen nemen?

Het is wel grappig, want ik ben in totaal drie keer beëdigd. Eerst als commissielid, later als plaatsvervangend Statenlid en daarna als volwaardig Statenlid. Iedereen in mijn omgeving was supertrots. Tijdens de beëdiging zat de hele tribune vol met familieleden. Het statenwerk zelf vind ik ontzettend gaaf om te doen. In het begin was het hard werken en moest ik veel leren, maar de onderwerpen passen goed bij me. Naast water heb ik ook verkeer en vervoer in mijn portefeuille. Leuk, omdat ik zelf dagelijks gebruik maak van het openbaar vervoer. Twee weken geleden heb ik een motie ingediend om een treinabonnement in te voeren voor scholieren die met de bus te lang onderweg zijn. In sommige delen van Fryslân zit je per dag wel drie tot vier uur in de bus, terwijl de trein er drie kwartier over doet. Helaas heeft de motie het niet gehaald. Maar toch echt het allerleukste om te doen vind ik de werkbezoeken. Ik ben de afgelopen weken op veel verschillende plekken geweest en had bijvoorbeeld nog niet alle eilanden gezien. Je gaat langs bij veel verschillende organisaties en je leert je eigen provincie nog beter kennen, omdat je zoveel nieuwe dingen zit.

Wat wil je de komende tijd bereiken?

Ik heb nog een jaar. In dat jaar wil ik er vooral voor zorgen dat ik er scherp op let dat het openbaar vervoer niet verslechtert, maar juist verbetert en zo toegankelijk blijft voor alle Friezen. Als het nodig is, zal ik de gedeputeerde hier vragen over stellen of op een andere manier actie voeren. Ook wil ik verder werken aan de verkeersveiligheid en de verduurzaming van het vervoer. Zoals gezegd heb ik verder water in mijn portefeuille. Bij water gaat het onder meer over natuurvriendelijke oevers, diepte van meren en vismigratie. Bij dat laatste moet je bijvoorbeeld denken aan het aanleggen van vistrappen naast sluizen zodat de vissen heen en weer kunnen.

Wat wil je JS’ers tot slot meegeven?

Als je de politiek in wilt, moet je heel dichtbij je idealen blijven staan. Mensen kunnen best denken dat je te jong bent, maar als je bij je principes blijft, dan kan het haast niet fout gaan.

Categorieën: Algemeen

Op de hoogte blijven van de JS?
Doe mee
Jonge Socialisten in de PvdA