Succesverhalen uit het Hoge Noorden (deel 1)

In gesprek met Sander Douma

Sander 2

Kun je jezelf even voorstellen?

Mijn naam is Sander, ik ben 23 jaar oud en woon al mijn hele leven in Leeuwarden waar ik de opleiding sport, recreatie en toerisme volg op het mbo. Ik ben begonnen op niveau 2, maar doe nu niveau 4 en heb dus het hele mbo doorlopen. In mijn vrije tijd doe ik aan voetbal en werk ik in de horeca. Sinds twee jaar ben ik lid van de JS en vlak daarna werd ik tijdens het congres in Amersfoort ook lid van de PvdA. Even later nam ik plaats in het bestuur van de JS Fryslân waar ik onder andere heb geholpen met de organisatie van het afgelopen najaarscongres. Dit vond ik ontzettend leuk om te doen, zeker omdat het in mijn eigen stad was en het leuk is om andere mensen daar wat van te laten zien.

Je bent net beëdigd als gemeenteraadslid. Hoe is het om in de gemeenteraad plaats te mogen nemen?

Trots overheerst. Ik ben een broekie van 23 die van het mbo komt. Voor de rest zitten er toch vooral oude mensen in de raad met een hbo- of wo-diploma. Het is een eer om met iemand als Lutz Jacobi te mogen werken die het mooi vindt dat ik erin zit. Ook vrienden en familie die niets met politiek hebben, zijn trots dat ik het voor elkaar heb gebokst. Houden van je stad waar je al je hele leven woont en die stad mogen vertegenwoordigen op de plek waar de besluiten genomen worden. Dat is toch het allermooiste wat er bestaat.

 

Wat wil je de komende tijd bereiken?

Allereerst hoop ik een zichtbare en benaderbare politicus te worden. Dat mensen binnen de gemeente naar me toekomen als ze ergens mee zitten en iets veranderd willen zien worden. Bereikbaar en toegankelijk zijn voor iedereen binnen de gemeente is belangrijk om voor verschillende doelgroepen wat te kunnen betekenen. Voor mbo’ers om hun doorstroomkansen te verbeteren. Voor andere jongeren en ouderen om een betaalbare woning op maat te realiseren. En voor nieuwkomers om te zorgen dat zij zich welkom voelen in de stad. Daarom zal ik ook gaan biljarten in het wijkgebouw en meelopen met de wijkagent. Om mijn stad nog beter te leren kennen en achter alle ins- en outs te komen.

Wat wil je JS’ers tot slot meegeven?

Het is heel mooi om op een lijst te staan. Of je nou hoog staat of niet. Je leert zoveel tijdens de campagne en het contact met partijgenoten en andere inwoners uit je gemeente. We zitten als partij veel in zaaltjes, maar het mooiste is om ook echt iets te doen. Dat is met voetbal ook zo. Je traint doordeweeks om er uiteindelijk op zaterdag of zondag tijdens de wedstrijd wat van te maken. Blijf jezelf en verander niet. Dat doe ik ook. Ik ben een rouwdouwer uit Leeuwarden en zit nu in de raad, maar blijf wel mezelf. Alleen op die manier blijf je geloofwaardig en kan je echt wat voor je gemeente betekenen.

Categorieën: Algemeen

Op de hoogte blijven van de JS?
Doe mee
Jonge Socialisten in de PvdA