Strijden doen we samen!

Een blog door Simon over het succes van actievoeren

Op het afgelopen (Nieuwe) Ledenweekend ging Wouter Booij, zoals Twan eerder al schreef, met ons in gesprek over het voeren van actie. Wouter gaf aan dat een actie vaak klein begint bij iets wat je boos maakt. Word je ergens boos van, zorg dan dat je alleen of samen met anderen een actie bedenkt en mensen mobiliseert om deel te nemen aan deze actie, was de boodschap van Wouter.

Deze boodschap van Wouter lijkt aangeslagen te zijn. De 15-jarige Mehrbod Keshawarzi van de Jonge Socialisten Zwolle organiseerde op zondag 30 april een demonstratie in Kampen tegen het instellen van een eventuele avondklok voor asielzoekers en de haatdragende reacties jegens hen. De burgemeester kwam, naar aanleiding van een verkrachtingszaak waar een inwoner uit het asielzoekerscentrum bij was betrokken, met het idee om een eventuele avondklok voor alle asielzoekers in te stellen.

Mehrbod kreeg de burgemeester zover om na afloop van de demonstratie met ons in gesprek te gaan, haalde het regionale en het landelijke nieuws en heeft de toezegging van de burgemeester gekregen dat hij in gesprek gaat met het COA en het slachtoffer van de verkrachtingszaak om samen tot een passende oplossing te komen die zowel recht doet aan de vrijheden van asielzoekers, alsmede aan de onrust die onder veel inwoners van Kampen is ontstaan. Zo zie je dat actievoeren werkt! Het begint bij iets wat je boos maakt. Vervolgens organiseer je een actie en krijgt deze aandacht. Uiteindelijk kan je actie er zelfs toe leiden dat er daadwerkelijk iets wordt gedaan met hetgeen wat je boos maakt. En daar doe je het uiteindelijk voor.

Uiteindelijk kan je actie er zelfs toe leiden dat er daadwerkelijk iets wordt gedaan met hetgeen wat je boos maakt. En daar doe je het uiteindelijk voor.

Ook in de afdeling Den Haag-Leiden wordt er volop actie gevoerd. Aanstaande woensdag 10 mei wordt er voor de Russische ambassade in Den Haag gedemonstreerd tegen homokampen in Tsjetsjenië. Mannen die verdacht worden van homoseksualiteit worden opgepakt en geplaatst in gevangenissen, die sterk doen denken aan concentratiekampen. Ook deze actie begint bij iets wat je boos maakt, iets wat je onrechtvaardig vindt.

Laat bovenstaande acties je inspireren. Denk na over wat je boos maakt, praat er met anderen over, zet een actie op en mobiliseer mensen om deel te nemen aan je actie. Want strijden doen we samen!

Categorieën: Blog, Vluchtelingen

Op de hoogte blijven van de JS?
Doe mee
Jonge Socialisten in de PvdA