Statement over de situatie in Nagorno-Karabakh

Samen met onze Belgische en Franse Kameraden spreken wij ons uit tegen het conflict in Nagorno-Karabakh

Statement over de situatie in Nagorno-Karabakh

Verklaring betreffende de situatie in Nagorno-Karabakh / Artsakh

Sinds 27 september is het conflict om Nagorno-Karabakh, in het Armeens bekend als Artsakh, geëscaleerd tot de hoogste intensiteit sinds de ondertekening van de wapenstilstand tussen Armenië en Azerbeidzjan in 1994. Volgens de laatste berichten hebben al meer dan 200 mensen, onder wie ook niet-militairen, het leven gelaten. Het schenden van de wapenstilstand volgt op het blokkeren van social media in Azerbeidzjan door de overheid en het weigeren van toegang tot het land voor buitenlandse journalisten. Tevens zijn er Syrische huurlingen door Turkije naar Azerbeidzjan gestuurd nog voordat de wapenstilstand was verbroken. Deze berichten, die onafhankelijk zijn geverifieerd door internationale journalistieke media, suggereren dat het overtreden van de wapenstilstand van tevoren is beraamd door Azerbeidzjan, met steun van Turkije.

Wij, de socialistische jongeren van Frankrijk, België en Nederland, volgen deze ontwikkelingen op de voet. Wij veroordelen het verbreken van de wapenstilstand. Wij veroordelen het gebruik van zware artillerie tegen non-militaire doelwitten, zoals in Stepanakert. Wij veroordelen het verspreiden van ultranationalistische propaganda met als doel de oorlog te bevorderen. Wij veroordelen het door Azerbeidzjan uitgevoerde inreisverbod voor buitenlandse journalisten. Wij veroordelen ook de gewelddadige retoriek van de Azerbeidzjaanse en Turkse leiders, die Armenië de “grootste dreiging voor de vrede in de regio” hebben genoemd en hebben verklaard dat Armeniërs niet in de regio thuishoren.

Wij respecteren het recht op zelfbeschikking van de inwoners van Nagorno-Karabakh. Zij zitten momenteel gevangen middenin een oorlog die hen meer schaadt dan wie dan ook. Wij roepen op tot het hervatten van de vredesonderhandelingen tussen Armenië en Azerbeidzjan, waarbij ook vertegenwoordigers van Nagorno-Karabakh worden meegenomen. Wij roepen ook de internationale gemeenschap op te pleiten voor de-escalatie en een vreedzame oplossing voor het conflict te steunen, met volledige respect voor het recht op zelfbeschikking van de bevolking van Nagorno-Karabakh.

Onze waarden verplichten ons te pleiten voor een vreedzame oplossing voor dit al tientallen jaren lopende conflict. Deze oorlog kent geen winnaars, en de geschiedenis leert ons dat dit geweld de situatie alleen verder destabiliseert en de kloof tussen Azerbeidzjanen en Armeniërs verdiept. Wij zijn solidair met de slachtoffers van dit conflict.

 

Mouvement des Jeunes Socialistes de Belgique

Jongsocialisten van Belgïe

Jonge Socialisten in de PvdA

Mouvement des Jeunes Socialistes de France

 

 

 

Tags: , ,

Categorieën: Internationale Politiek, Veiligheid & defensie

Op de hoogte blijven van de JS?
Doe mee
Jonge Socialisten in de PvdA