Statement JS aftreden partijleider Lilianne Ploumen

Lees hier het statement van het Landelijk Bestuur over het aftreden van Lilianne Ploumen

34148159690_9c07a345e5_b

Vanochtend maakte Lilianne Ploumen bekend dat ze vertrekt als partijleider van de PvdA. Lilianne nam een jaar geleden de dappere keuze om de net vertrokken Lodewijk Asscher op te volgen en de partij door de Tweede Kamerverkiezingen te loodsen. Voor het vervullen van die functie en haar toewijding daarin, willen we haar enorm bedanken. Politici die in barre tijden opstaan hebben we niet minder, maar juist meer nodig. Desalniettemin respecteren wij de keuze van Lilianne. Om op een moment als deze open te zijn en de ruimte te bieden aan iemand anders kunnen we niet anders beschouwen dan een dappere keuze.

We kijken terug op een mooie periode waarin Lilianne Ploumen zich heeft ingezet voor de partij en de samenleving. Wij zijn haar dankbaar voor haar tomeloze inzet als onder andere partijvoorzitter, minister en partijleider. Met haar initiatief ‘SheDecides’ maakte ze wereldwijd grote impact en zette ze vrouwenrechten voorgoed op de internationale agenda.

Nu is ook de tijd om naar de toekomst te kijken. Met het huidige politieke klimaat is er broodnodig een toekomstgericht sociaaldemocratisch geluid nodig. De nieuwe partijleider moet op herkenbare wijze onze idealen uitdragen en oog hebben voor de toekomst van de sociaaldemocratie. De taak hiervoor is helder. De terughoudendheid van de sociaaldemocratie moet plaats maken voor een leiderschapsrol. Een activistische houding is de enige optie om de partij uit het slop te trekken. De partijleider en de PvdA moeten een baken van vernieuwend links geluid zijn. Alleen zo neemt de PvdA de leiding op links.

Sociaaldemocratische politiek anno 2022 moet in alles uitdragen dat gelijke kansen voor iedereen de basis zijn voor een stabiele samenleving. Mensen moeten de mogelijkheid krijgen om het beste uit zichzelf te halen, ongeacht waar je woont, naar welke school je gaat gaat en wie je ouders zijn. Zeker voor onze generatie dreigt er door de wooncrisis, een halve studiefinanciering en slechte flexcontracten een enorme kloof te ontstaan. De enige oplossing: een sterk, vernieuwend en leidend sociaaldemocratisch geluid.

Daarnaast moet de partijleider het voortouw nemen in het vernieuwen van de partij. Als de PvdA over tien jaar nog wil bestaan, moet de toekomst van de sociaaldemocratie volop de ruimte krijgen binnen de partij. Daarvoor is het belangrijk dat jongeren van de nieuwe partijleider ruim baan krijgen om de vernieuwing in de partij te leiden. Deze vernieuwing moet zich ook richten op de samenwerking met GroenLinks. De uitgebreide samenwerking is een mooie stap, maar het is de taak van de nieuwe partijleider om deze samenwerking voort te zetten en met concrete stappen verder uit te diepen.

We willen Lilianne Ploumen van harte bedanken voor haar tomeloze inzet voor de partij en hopen dat ze zich zal blijven inzetten voor de sociale en eerlijke krachten binnen onze samenleving. Nu is het de tijd om te zoeken naar een nieuw gezicht voor de PvdA, zowel letterlijk als figuurlijk. Samen met de nieuwe partijleider staan wij klaar om te bouwen aan een vernieuwende PvdA. Een partij die de agenda zet, waar jongeren ruim baan krijgen en we vurig onze ideeën uitdragen over een eerlijke toekomst en gelijke kansen voor iedereen. Laten we aan de slag gaan.

Categorieën: Persbericht, Vereniging

Op de hoogte blijven van de JS?
Doe mee
Jonge Socialisten in de PvdA