Statement: De willekeur regeert

De Jonge Socialisten maken een statement over de versoepelingen in de corona-maatregels terwijl de avondklok van kracht blijft.

avondklok en kappers statement wide

Het statement

De avondklok werd een paar weken als meest vergaande maatregel ingevoerd. “het is de eerste maatregel die van tafel gaat” zei Rutte destijds. Nu het puntje bij paaltje komt en er versoepeld kan worden, geeft het kabinet niet thuis. We zouden “meegegroeid” zijn met de maatregelen. Een uitspraak gedaan door een bestuurder die niet lijkt te beseffen dat veel jongeren leven in een kamer van 15 vierkante meter. Vijftien vierkante meter, waar grotendeels van de tijd gestudeerd of gewerkt wordt achter een schermpje. Ben je eindelijk klaar met werken, is er geen tijd meer om even stoom af te blazen, een vriend of vriendin te zien of om eventjes naar buiten te gaan.

Wat ons betreft gaat de avondklok van tafel. Het heeft een grote impact in het leven van ons allemaal, en vooral in het leven van jongeren. Als we de avondklok behouden met het argument om meer te kunnen, moet ten eerste het onderwijs open. Nu zien we dat het kabinet dat niet doet. Ze versoepelen op X, Y, Z en de jongeren krijgen alweer een fooi.

Het kabinet schudt elke week opnieuw de kaarten. Elke week liggen er andere prioriteiten. Onnavolgbaar. Chaotisch en slecht. Daarom is het nu aan de democratie om een oordeel te vellen. Het is in staat om de belangenafweging te maken tussen volksgezondheid en persoonlijke vrijheden en rechten. Nu de kaarten anders geschud zijn, moet het kabinet terug naar de Kamer om verantwoording af te leggen en om opnieuw steun te krijgen voor de plannen die ze hebben. En wat ons betreft krijgen ze geen steun, zolang de avondklok niet van tafel is of het onderwijs niet open gaat.

Categorieën: Democratie & rechtsstaat

Op de hoogte blijven van de JS?
Doe mee
Jonge Socialisten in de PvdA