Staat leuk! Maar… voelt het wel goed?

Een blog door Yannick over Fair Trade-kleding

Blogje Yannick

Het is al een tijdje januari en dus ook al een tijdje 2018. Het is zo’n moment in het jaar dat het echt not done is om iemand nog gelukkig nieuwjaar te wensen, maar gelukkig liggen die dagen dat je een intense innerlijke strijd voert met jezelf over het wel of niet gelukkig nieuwjaar wensen wel achter ons. Hebben we dat toch maar mooi weer even gehad. Wat je misschien nog wel hoort, (ik in ieder geval wel) zijn vragen over goede voornemens. Het overviel mij dit jaar een beetje, maar toch besloot ik om er maar eens goed voor te gaan zitten. Een grote JA tegen meer sporten, gezonder eten en een nog grotere JA tegen dat strakke zomerbuikje.

Toen ik aan het begin van dit nieuwe jaar ging eten bij een vriendin vertelde ze strijdbaar over hoe onrechtvaardig zij het vond dat artikelen van kledingfabrikanten een keurmerk konden krijgen zonder dat er ook maar enigszins werd gekeken of deze wel eerlijk waren gefabriceerd. Dit zette me aan het denken en ik begon me er dan ook in te verdiepen.

In het schema staan de meest transparante modebedrijven van 2016. Bron: Fashion Revolution and Ethical Consumer.

In 2013 stortte een kledingfabriek in Bangladesh in. Er werkten duizenden mensen waaronder vele kinderen. Ruim duizend arbeiders kwamen om en er waren meer dan tweeduizend gewonden. Geen van bovengenoemde merken had officieel relaties met de fabriek, maar onder het puin werden al snel labels gevonden van onder andere Mango, Primark, Benetton & Zara. Onbegrijpelijk.

Wat kunnen wij doen om deze wantoestanden tegen te gaan? Moeten winkeltassen er in het vervolg uit gaan zien als sigarettenpakjes? Met vieze beelden van kinderen in smerige en gevaarlijke fabrieken. Ik weet het niet, ik hoop eigenlijk dat het niet nodig is. Misschien ben ik wel naïef, maar ik hoop dat er bewegingen ontstaan in Nederland. Het zou prachtig zijn als ons kikkerlandje zegt: “Nu is het genoeg, dit pikken we niet meer”. Dus veroordeel elkaar niet, maar heb het er alsjeblieft eens een keer over. Alleen dan kunnen we iets veranderen. Alleen dan kan het beter worden. Ik denk namelijk dat bewustwording rondom eerlijke kleding er echt heel erg toe doet. Probeer voor de grap maar eens in je niet zo Fair Trade-truitje van Calvin Klein 20 filmpjes over kinderarbeid op YouTube te kijken. Je voelt je naar, niet op je plek en het liefste doe je de trui uit.

Is dan echt alles in de kledingwereld verschrikkelijk? Nee, gelukkig niet. Fair Trade-kleding wordt steeds goedkoper, er zijn steeds meer bedrijven die beter voor hun arbeiders zijn gaan zorgen en het aanbod aan Fair Trade-kleding is ontzettend gegroeid. Google voor de gein maar eens Fair Trade-kledingmerken en je ziet binnen no time een gevarieerd aanbod aan leuke, hippe en eigentijdse kledingmerken.

Waarom ik dit schrijf? Niet omdat ik het allemaal beter weet, zeker niet omdat ik mijzelf zo geweldig vind en een kast vol Fair Trade-kleding heb thuis. Dat is namelijk allemaal niet zo. Ik schrijf dit omdat ik weet dat, zeker als ik terugkijk naar 2017, bijna alle mooie dingen heel klein beginnen. Denk aan die 50 man voor de Amerikaanse ambassade tegen het inreisverbod van Trump. Uiteindelijk sta je met duizenden mensen op het Malieveld in Den Haag en dan weet je weer dat het kan.

Stel jezelf de vraag: wat is mijn goede voornemen voor 2018? Praat met anderen over wat je wilt veranderen en ga ermee aan de slag. Want verandering begint bij jezelf. Als je het mij vraagt, gaan we er in 2018 harder dan ooit tevoren tegenaan.

 

Categorieën: Blog, Economie & arbeidsmarkt

Op de hoogte blijven van de JS?
Doe mee
Jonge Socialisten in de PvdA