Sociaal, Socialer, SJÖ

Blog van Sham Ahmed over het congres van onze Oostenrijkse zusterorganisatie

Afgelopen weekend mocht ik samen met Luna Koops – onze voorzitter – de internationale trein pakken richting Wenen. We waren uitgenodigd voor het jaarlijkse congres van onze zusterorganisatie, de Socialistische Jugend Österreich (SJÖ). Dit weekend heb ik een hele hoop geleerd: wat een beetje gastvrijheid teweeg kan brengen, hoe actief vrouwennetwerken kunnen zijn en ook hoe leuk de trein eigenlijk is. Deze korte blog neemt jullie in vogelvlucht mee door de afgelopen dagen.

Op vrijdag stapten Luna en ik vol goede moed in de trein op Utrecht Centraal. Met 40 minuten overstap tijd in Frankfurt hadden we geen zorgen. Maar de trein zou de trein niet zijn als er niet een treinvertraging zou ontstaan waardoor we onze overstap uiteindelijk in slechts drie minuten moesten halen. Gelukkig lukte dat! Ach, het hoort ook een beetje bij het avontuur van de trein zullen we maar zeggen. De lange treinrit ging eigenlijk verrassend comfortabel voorbij en we sloten onze heenreis af met een heerlijke pasta (lees: Duitse porties!).

Bij aankomst werden we opgewacht door een – inmiddels – goede vriendin, Anna! Zij heeft ons heel hartelijk verwelkomd in haar mooie stad en heeft haar appartement gedurende de vrijdag en zondag van onze trip voor ons beschikbaar gesteld. We voelden ons heel hartelijk en gastvrij ontvangen en hadden veel zin in het congres!

Na een goede nachtrust begon de reis naar Linz, hier vond het tweedaagse congres van de SJÖ plaats. Op dag één begonnen we met presentaties van diverse sprekers, kamerleden en zusterorganisaties. Het enthousiasme en levendigheid sprong ervan af. Dat kan ook haast niet anders, het congres is door ongeveer driehonderd jongeren bezocht! Na wat navraag bleek men hier best wat geld in politieke partijen te steken om de inwoners van Oostenrijk zo bij de politiek te betrekken. Een interessant idee voor Nederland wellicht?

Een zeer interessante presentatie werd gegeven door Magda, actief voor de Fraupolitische Kommission (FPK). Zij hebben gedurende het jaar meerdere activiteiten en acties georganiseerd om aandacht te creëren voor “FLINT”-onderwerpen, bijvoorbeeld het ’s avonds veilig over straat kunnen (claim the night). FLINT, kwam ik later achter, betekent “Female, Lesbian, Intersex, Nonbinary and Trans.” Ook organiseren ze leergangen voor FLINT-leden om zo kennis te delen en leden te helpen om op politiek interessante posities terecht te komen. De FPK gaf ons veel ideeën voor ons eigen vrouwennetwerk, er zit hartstikke veel potentie in!

Tijdens dag twee nam het congres afscheid van de voorzitter van de afgelopen zes jaar, Julia, en werd Paul aangesteld als nieuwe voorzitter. Met veel liefde, tranen maar ook knuffels en enthousiasme werd afscheid genomen van Julia en werd Paul verwelkomt. Verder werden er ook in totaal 64 moties behandeld. Één sprong er voor mij persoonlijk tussen uit, een motie voor het steunen van de Koerden en andere minderheden in Rojava!

Het congres van de SJÖ heeft me laten zien dat er voor ons in Nederland nog veel te bereiken is. Als jongerenpartij kan er nog veel meer bereikt worden als we met zijn allen besluiten wat meer te investeren in de Nederlandse democratie. Met vijftigduizend leden laat de SJÖ zien wat er allemaal nog mogelijk is voor de JS in Nederland.

Inmiddels zit ik in de trein terug richting Nederland. Tien uur in een milieuvriendelijke trein die verrassend comfortabel is en lekker eten serveert! Met een hoop optimistische ideeën, nieuwe vriendschappen en mooie herinneringen keren we weer terug richting ons kikkerlandje.

Categorieën: Blog, Internationale Politiek, Vereniging

Op de hoogte blijven van de JS?
Doe mee
Jonge Socialisten in de PvdA