Sharon Dijksma gekozen tot #KlimaatKandidaat voor PvdA door Jonge Socialisten en Jonge Klimaatbeweging

Jonge Klimaatbeweging en politieke jongerenorganisaties laten hun stem horen

De Jonge Klimaatbeweging lanceert vandaag de campagne #KlimaatKandidaat. “Jongeren, ongeacht politieke kleur, vinden dat het tijd is voor klimaatactie en eisen dat de politiek hier meer aandacht aan gaat besteden. Om die boodschap naar Den Haag te brengen, kiezen de politieke jongerenorganisaties een #KlimaatKandidaat binnen hun partij.” De Jonge Socialisten werken mee aan de campagne en roepen Sharon Dijksma uit tot #KlimaatKandidaat voor de PvdA.

De Jonge Socialisten hebben Sharon Dijksma voorgedragen als #KlimaatKandidaat van de PvdA. Dijksma is staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu en staat op plaats vier voor de PvdA. De afgelopen jaren was ze een van de meest invloedrijke personen op het gebied van duurzaamheid in Nederland en tekende ze het Klimaatakkoord in Parijs. Dijksma wil zich ook na de verkiezingen inzetten voor voor een duurzame toekomst.

Dijksma: “Ik ben vereerd met de nominatie van de Jonge Socialisten. Als staatssecretaris van Milieu ligt het klimaat me na aan het hart. Zo ben ik trots op het Klimaatakkoord van Parijs en het nationale klimaatakkoord die ik beiden namens Nederland mede heb mogen tekenen. Ook in de komende periode wil ik er alles aan doen om de gevolgen van de opwarming van de aarde tot staan te brengen. De PvdA vindt dat Nederland zo snel mogelijk moet overschakelen naar een volledig duurzame energievoorziening. Uiterlijk in 2050 moet dit doel zijn bereikt. Hierdoor worden we volledig onafhankelijk van kolen, olie en gas en neemt Nederland haar verantwoordelijkheid om schadelijke klimaatverandering tegen te gaan. Bovendien leidt dit tot meer innovatie en werkgelegenheid en het draagt zo bij aan onze welvaart.”

Jonge Klimaatbeweging

De campagne is een initiatief van de Jonge Klimaatbeweging die de stemmen van 33 jongerenorganisaties bundelt om jongeren meer inspraak in klimaat en duurzaamheidsbeleid te geven. De campagne wil iedereen de optie geven om duurzaam te stemmen binnen de partij van hun voorkeur.

In het huidige debat is er te weinig aandacht voor het klimaatprobleem vinden de organisatoren. “Klimaatverandering verdient prioriteit. Dit is een gigantische uitdaging en als er niet snel serieuze stappen worden genomen zitten wij straks met de rotzooi. President Obama zei niet voor niets: we zijn de eerste generatie die de gevolgen van klimaatverandering meemaakt en de laatste generatie die er iets tegen kan doen”, aldus Koen Helwegen, mede-organisator van de campagne.

Op www.klimaatkandidaat.nl staan alle geselecteerde politci evenals meer informatie. De initiatiefnemers hopen zoveel mogelijk stemmers, jong en oud, te overtuigen op een KlimaatKandidaat te stemmen. Mensen kunnen aangeven op hun klimaatkandidaat te stemmen door zich op aanwezig te zetten bij het Facebook event “Ik stem op mijn #KlimaatKandidaat”. Zo laten stemmers direct zien dat klimaat een belangrijk thema voor hen is.

Debat op 1 maart

Onderdeel van de campagne is een debat tussen de klimaatkandidaten op 1 maart in Utrecht.  Het doel is om op deze manier ook een inhoudelijke discussie rond de energietransitie en duurzaamheid op gang te brengen.

Momentum

De #KlimaatKandidaat campagne is niet het eerste initiatief rond duurzaamheid en de verkiezingen. Eerder werd er al een klimaatlabel uitgebracht en riep een consortium van bedrijven op tot een klimaatminister in het nieuwe kabinet. Ook onder jonge mensen is er steeds meer aandacht voor het klimaat en de verkiezingen, merken de jongeren achter de campagne.

Alle KlimaatKandidaten

 • PvdA: Sharon Dijksma (4)
 • CDA: Agnes Mulder (13)
 • GL: Paul Smeulders (13)
 • D66: Arend Meijer (25)
 • VVD: Dennis Wiersma (11)
 • CU: Carla Dik Faber (4)
 • PvdD: Ines Kostic (28)
 • 50Plus: Theun Wiersma (11)
 • SGP: Hans van ‘t Land (24)
 • SP: Sandra Beckerman (6)
 • PVV: Dion Graus (11)

Over de Jonge Klimaatbeweging
De Jonge Klimaatbeweging is in 2016 ontstaan uit het jongeren klimaat manifest voor de COP 21 in Parijs. Het manifest is door 33 jongerenorganisaties uit alle hoeken van de samenleving ondertekend, van het Hindoe Studenten Forum Nederland tot de Jongerenambassadeur voor seksuele en reproductieve gezondheid en rechten. De beweging fungeert als netwerk en samenwerkingsplatform om de betrokkenheid van Nederlandse jongerenorganisaties bij het thema klimaat te vergroten en de stem van jongeren binnen de samenleving te versterken.

Categorieën: Duurzaamheid, Partij van de Arbeid

Op de hoogte blijven van de JS?
Doe mee
Jonge Socialisten in de PvdA