Rotzaterdag

Een blog door Twan over Dijkhoff en het bestaansminimum

Amsterdam, 25 januari 2016 / Amsterdam 25th of January 2016.
Persconferentie van minister van Justitie en Veiligheid Art van der Steur, Europese Commissaris Dimitri Avramopoulos en staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Immigratie. 
Press conference with Dutch minister of Justice Art van der Steur, European Commissioner Dimitri Avramopoulos minister of Immigration Klaas Dijkhoff. 
Foto: Rijksoverheid/Valerie Kuypers – Photograph: Dutch Government/Valerie Kuypers

Vrijdag hield de VVD hun partijcongres. Dat zo’n congres een liberaal feestje is, hoeft nauwelijks een verrassing te zijn. En toch moest ik even een paar keer extra met mijn ogen knipperen toen ik zaterdag de krant opensloeg. Sliep ik nog of stond daar echt wat ik dacht dat er stond? Na nog even goed de slaap uit mijn ogen gewreven te hebben en het artikel nog een keer gelezen te hebben bekwam ik langzaam van mijn verbazing.

Twan, waar maak je je zo druk over op zaterdagochtend? Nou, over de bijstand. 53 jaar geleden ingevoerd om ervoor te zorgen dat iedereen in Nederland genoeg inkomen heeft om te overleven. Iedereen, dus ook als je niet toevallig steun kreeg van bijvoorbeeld een kerkgenootschap. De bijstand is altijd de basis onder ons mooie sociale zekerheidsstelsel geweest. Het laatste vangnet voor net die momenten dat het even tegenzit in het leven. Geen hoog inkomen nee, maar sober op het bestaansminimum. Leven van de bijstand is geen pretje.

Leven van de bijstand is geen pretje.

Fast forward naar 2018. 53 jaar na de invoering van de bijstandswet komt de fractievoorzitter van de VVD met het plan om de bijstand te verlagen. Een aanvulling tot het huidige niveau, het bestaansminimum moet je verdienen door bijvoorbeeld vrijwilligerswerk te doen. Lukt dat even niet, dan krijg je minder. “Ga maar gewoon een opleiding doen, of vrijwilligerswerk.” Dat klinkt makkelijk, maar is het niet. Als dat zo makkelijk was, was je natuurlijk helemaal niet in de bijstand terechtgekomen.

De gevolgen laten zich raden. Als het aan de VVD ligt, valt straks een flinke groep mensen buiten de boot. Zit het even tegen in het leven, beland je plotseling onder het bestaansminimum.

Dat woord wil ik toch nog een keer herhalen. Bestaansminimum. Zeg dat eens tien keer hardop. En lees dan het plan van de VVD nog eens na. Je zou door minder je zaterdag laten verpesten.

Beeld: EU 2016 NL

Categorieën: Blog, Economie & arbeidsmarkt

Op de hoogte blijven van de JS?
Doe mee
Jonge Socialisten in de PvdA