Renteverhoging studieleningen van de baan

Een hardbevochten overwinning van studenten

Toen het kabinet Rutte III aantrad stond er voor studenten een nogal onwelkome verrassing in het regeerakkoord. De nieuwe regering was van plan de rente op studieleningen te verhogen. Niet om daarmee geld op te halen voor het onderwijs. Nee. Om een gat op de overheidsbegroting te dichten. Studenten als melkkoeien van de overheid. De Jonge Socialisten heeft er rond de invoering van het sociaal leenstelsel altijd strikt op gelet dat het geld dat vrijkomt echt naar het onderwijs gaat, zoals beloofd bij de invoering. Met dit plan van D66-minister Van Engelshoven wordt die belofte gebroken. Studenten moeten duizenden euro’s extra bijdragen omdat de overheid haar begroting niet rond krijgt. En dat in tijden van economische voorspoed.

Daarom kwamen we in actie. Samen met andere jongeren- en studentenorganisaties lieten we van ons horen. We gingen met honderden studenten de straat op in Amsterdam, steunden een manifest van verschillende Politieke Jongerenorganisaties tegen de renteverhoging en probeerden zo veel mogelijk Eerste Kamerleden te overtuigen om tegen de wet te stemmen. En met succes. De Eerste Kamer was ongewoon kritisch op de minister. Van Engelshoven besloot daarom de wet in te trekken. De renteverhoging is van de baan.

Dit succes vieren we als een overwinning voor alle jongeren. We zijn dan misschien wel jong, als we onze krachten bundelen kunnen we de politiek beïnvloeden. 1-0 voor ons. Maar we blijven de minister kritisch volgen. Zodat de rekening van een gat in de begroting niet straks toch weer via een achterdeurtje bij studenten terecht komt.

Sluit je aan bij onze strijd voor goed en betaalbaar onderwijs. Word nu lid van de Jonge Socialisten.Ik wil lid worden

Categorieën: Onderwijs

Op de hoogte blijven van de JS?
Doe mee
Jonge Socialisten in de PvdA