Prachtig Europees Zomerkamp

Van 19 tot 24 juli zijn we met een delegatie naar Sicilië gegaan voor het jaarlijkse zomerkamp van onze koepelorganisatie Young European Socialists (YES). Dit zomerkamp was georganiseerd door onze Italiaanse zusterorganisatie FGS. We verbleven op een mooie locatie in fijne kamers met meerdere zwembaden om ons in te verschuilen tijdens de warmste delen van de dag.

Op dit kamp kwamen we in contact met veel jongeren uit verschillen Europese landen. We hebben op dat kamp deelgenomen aan workshops over feminisme, duurzaamheid, discriminatie, TTIP, racisme in de 21ste eeuw en de situatie van vluchtelingen in Europa. Elke ochtend van 10-13 uur en middag van 17-20 uur was er een workshopronde met vele interessante sprekers.

#RefugeesWelcome

Ik heb Martijn gevraagd om een stuk te schrijven over een reis naar Palermo die enkelen van ons hebben gemaakt, maar waar ik zelf niet bij kon zijn:

“Je kunt als socialist natuurlijk niet op Sicilië zitten en het niet hebben over de vluchtelingen die dagelijks op het eiland aankomen. In vele workshops stond het thema centraal en bij de slotceremonie hebben we allemaal papieren bootjes gevouwen met een sticker van Refugees Welcome om op het vliegveld achter te laten. Maar op zaterdag kregen een aantal van ons de kans om ook daadwerkelijk te gaan kijken wat de impact van de vluchtelingen op het leven in Sicilië is.

Marja Bijl, vicevoorzitter van de PvdA en van PES Women, had die ochtend bij een paneldiscussie gezeten over vluchtelingen, onder andere om te vertellen over haar werk voor vluchtelingen. Die middag zou zij samen met enkele Italiaanse Europarlementariërs en bestuursleden van PES Women een trip naar Palermo maken om daar bij vluchtelingenprojecten te gaan kijken. En ook al hoorde het eigenlijk niet bij het Zomerkamp, zij had ervoor weten te zorgen dat een aantal van ons met hun mee mochten! Dus Casper, Julian, Reinder, Valentijn en ik hadden het voorrecht om met de bus mee te gaan naar Palermo (Bedankt, Marja!).

Ondanks de grote betrokkenheid van vele socialisten met dit thema, was er verder haast geen gelegenheid geweest om het hotel te verlaten en het eiland te verkennen, dus we genoten van de busreis en konden genieten van Palermo, waarvan we niet hadden verwacht dat het een miljoen inwoners had. We zouden later pas horen dat daar inmiddels 100.000 vluchtelingen bij zijn. Palermo is trouwens een prachtige stad. Het is bezet geweest door Grieken, Spanjaarden, Ottomanen en zelfs de Noormannen en het heeft al die culturen nog een beetje in zich. Op dit moment komen er ook weer mensen per boot naar deze mooie stad toe, maar dit keer om een veilig thuis te zoeken.

We gingen eerst naar een appartement in een groot flatgebouw. Hier was een ´begeleid wonen´-project voor jongeren die zonder familie per boot hier waren aangekomen. De jongens (de meisjes zaten in een ander appartement, Italië blijft toch wel een beetje katholiek) werden hier met liefde opgevangen en kregen alle kans om rustig te integreren terwijl ze een baan vonden of een opleiding volgden. De jongeren konden soms wel vijf jaar in dit appartement blijven en hadden een mooie eigen kamer en een keuken waar ze konden koken. Velen komen hierheen om een nieuw thuis te zoeken en deze jongeren kregen precies dat: een plek waar ze zich thuis konden voelen.”

Daarna wandelden we door de oude stad naar een oud klooster (zie hierboven) dat nu vooral gebruikt werd als cultureel centrum. De (arme) wijkbewoners en de vluchtelingen kwamen hier samen om te spelen, te leren en te genieten. Er waren voetbalvelden, er was een kamer voor wiegen waar baby’s konden slapen, er werden bijlessen en taalcursussen gegeven, er was een podium waar die avond toevallig een Ghanees feest gegeven zou worden en er waren behulpzame mensen die dit allemaal mogelijk maakten. Het maakte hier niet uit waar je vandaan kwam of welk geloof je had, het ging erom dat je weer ergens naartoe wilde en een toekomst wilde opbouwen.

We belanden ten slotte bij een klein, modieus cafeetje (zie hierboven) dat samen met vluchtelingen was opgezet, waar vele groepen samen kwamen (we spraken er met kinderen uit Gaza en jongeren van een Erasmus-project) en waar je heerlijk kon eten. Een mooi einde van de trip om even alle ervaringen te laten inzinken en na te denken over de enorme last die dit eiland op haar schouders draagt. Als de rest van Europa ook maar een klein beetje van de gastvrijheid kon opbrengen die wij in Palermo tegen kwamen, dan zouden de problemen zo zijn opgelost. Brando Benifei, een jonge Italiaanse Europarlementariër had ons die ochtend vertelt over het rapport dat hij voor de Europese Commissie had geschreven over de vluchtelingensituatie en Marja Bijl had die ochtend haar inspirerende ervaringen met ons gedeeld, en nu stonden we zelf in zo’n stad die hier dagelijks mee te maken had. Het was mooi om te zien dat de Europese sociaaldemocraten niet alleen voorop lopen in het vinden van oplossingen, maar ook de tijd nemen om er langs te gaan en mee te helpen waar nodig.”

Utøya-herdenking

Een van mijn mooiste momenten op het zomerkamp was de Utøya-herdenking van onze zusterorganisatie in Noorwegen. Op 22 juli 2011 zijn er 69 jongeren bij hun zomerkamp op brute wijze omgelegd door Anders Breivik, omdat hij vond dat deze jongeren bijdroegen aan de ontwrichting van de Noorse maatschappij. Tijdens de herdenking sprak Sam Muyizzi uit Oeganda, een van de overlevende van het kamp over hoe belangrijk het is om niet angst onze leven te laten bepalen. We gingen na een 1 minuut stilte met honderden jongeren bloemen neerleggen voor de omgekomen kameraden. Op dat moment voelde ik me kwetsbaar en sterk tegelijk, we waren er met zoveel jongeren verenigd uit dezelfde beweging waardoor ik me sterker dan ooit voelde.

We sloten op zaterdagavond af met een mooie slotavond in het amfitheater waar we met alle duizend jongeren luisterden naar enkele Europarlementariërs, de bootjes gingen vouwen waar Martijn al over sprak en toen gezamenlijk strijdliederen gingen zingen. Het zomerkamp is elk jaar weer een mooie plaats om jongeren uit heel Europa te ontmoeten en ideeën en ervaringen uit te wisselen en tegelijkertijd een prachtige ervaring.

Bekijk hier een video van één van de dagen van het zomerkamp!

Onze groep v.l.n.r. Boven: Shirodj, Vera, Martijn, Anna, Hamid en Edwin. Beneden: Hassan, Valentijn, Reinder, Florentine, Laura, Julian, Casper en Siman.

Profielen

  • Siman AbdiSiman AbdiInternationaal SecretarisMailTelefoon+31 611309376

Categorieën: Activiteiten, Internationale Politiek

Op de hoogte blijven van de JS?
Doe mee
Jonge Socialisten in de PvdA