Over religieus onderwijs

Eens per week schrijft een bestuurslid over iets dat hem/haar bezig houdt. Dit keer een blogje van Pelle.

Over religieus onderwijs

‘Homo zijn, dat is onnatuurlijk’ dat zei een studiegenoot van mij in een discussie over geaardheid. Het begon als een rustige discussie over geaardheid en de, volgens hem, doorgeschoten Randstedelijke progressiviteit. Ik keek hem aan om te bepalen of hij serieus was of dat hij slechts een uitspraak deed om te provoceren. Want zo gaat dat in onze studiegroep. Ik schuif verder op naar links, hij verder naar rechts. Ik keek echter naar iemand die geen idee had dat wat hij zei, niet alleen de grootste onzin was, maar ook nog onnodig kwetsend. Hij was bloedserieus. Zo bleek ook maar weer toen hij enkele minuten later een uitspraak deed die minimaal net zo naar was: ‘Als je biseksueel bent, dan kan je beter op honden vallen.’ Een uitspraak die in een paar seconden een groep van, naar schatting, twee miljoen Nederlands weg zet als beesten. In de tussentijd voel ik de agressie opkomen en voelde ik me op mijn tong bijten. Ik slikte mijn eerste reactie in en bedacht me dat doorvragen beter was dan een verbaal gevecht aan te gaan die de sfeer zou verzieken. We zaten per slot van rekening op het terras en het was nog vakantie.

 

Toen ik om mij heen keek naar mijn andere studiegenootjes, veelal conservatievelingen, zag ik ook bij hen een verbaasde blik in hun ogen. De persoon van de twee uitspraken probeerde nog: ‘maar het is toch zo? Wij zijn de enige soort waar het voorkomt en daardoor is het onnatuurlijk.’ Hoe hij er aan kwam? Katholiek onderwijs op een katholieke middelbare school. Niet eens in de Biblebelt. Nee, gewoon in de provincie waar de natuur het mooiste is en de vlaai het lekkerste. Juist, in Limburg.

 

Nu heb ik zelf op een katholieke basisschool gezeten, om vervolgens in zes jaar tijd op twee Katholieke middelbare scholen te hebben gezeten. En ook nu, studeer ik aan een universiteit met Katholieke wortels. Dat heb ik niet gekozen omdat het geloof me zo aan stond, nee de bassischool is gekozen omdat die het dichtstbij was, en de middelbare scholen heb ik omdat de sfeer er op de opendag er het beste was. Ik weet dan ook, dat het ook anders kan. Dat de religie vaak uit een, in naam, religieuze school gesloopt is. Dat de religie slechts nog in accenten terugkomt, door tijdens levensbeschouwing uitgebreid stil te staan bij de drie grote geloven bijvoorbeeld, of door de lessen ethiek en filosofie die bij elke studierichting verplicht zijn op de Radboud Universiteit.

 

Toch is het schokkend, dat je in het seculiere Nederland, met zoveel onzin te maken kan krijgen op de middelbare scholen. Dat je vanaf je vierde levensjaar volgestopt kan worden met scheppingsverhalen en vrouw- en homo onvriendelijke denkbeelden. Is het niet tijd om daar een keer vanaf te stappen? Ik weet het, de discussie keert vaak terug en op een Kamermeerderheid hoef je in dit kabinet niet te rekenen. Maar toch is het goed om de discussie nog een keer te voeren.

 

Nu weet ik dat iedereen het recht heeft te geloven wat hij of zij wilt. Nu weet ik dat er grondrechten zijn die het recht om te geloven beschermt. En hoe erg ik me vaak kan verbazen over geloven, hoe irrationeel ik het ook vind. Dat recht is een groot recht en dat recht moet beschermd worden en blijven. Maar aan de andere kant is Nederland een seculiere staat en ben ik van mening dat geloven iets is wat je thuis en in de kerk mag doen.

We leiden in Nederland jongeren namelijk op tot kritische burgers. Soms faalt dit, oké, maar dat is wel het doel. Een groot doel, een mooi doel, een sociaaldemocratisch doel. Want de verheffing, een sociaaldemocratisch ideaal, is nog niet voltooid. En het religieus onderwijs, met al de onzin die het burgers verkoopt is slechts katholieke indoctrinatie. Het creëert bubbels. Het zorgt ervoor dat we langs elkaar heen leven, het zorgt ervoor dat het gevoel van een samenleving, uit elkaar valt.

 

En natuurlijk is dat laatste misschien een beetje overdreven, volgens mij zou het Nederlands examen 2017 spreken van een hellend vlak, maar het neemt niet weg dat het tijd is voor een nieuwe discussie over het religieus onderwijs.

 

Categorieën: Blog, Onderwijs

Op de hoogte blijven van de JS?
Doe mee
Jonge Socialisten in de PvdA