Over die vrolijke linkse mensen

Dit weekend kwamen we in actie voor het openbaar vervoer in de provincie. Het lekkere weer en de vrolijke mensen maakte de actie meer dan geslaagd.

Schermafbeelding 2019-02-18 om 16.42.11

“Wat zijn ze met veel”, hoorde ik dit weekend twee of drie keer. Zaterdag, toen ik samen met PvdA Brabant langs de deuren ging in Tilburg. Een groep van 30 tot 40 mensen in een straat. Effectief niet per se, gezellig en vrolijk wel. Ook zondag hoorde ik het. Toen we op initiatief van Lotte en Ron met 30 jongeren van Venray tot Nijmegen fietsten om aandacht te vragen voor de Maaslijn: de verbinding tussen Roermond en Nijmegen. De lijn en de treinen verouderd en elke dag minimaal een keer vertraging hebben.

Waar het rijk kiest voor extra investeringen in de verbinding richting de Randstad, worden lokale lijnen niet of nauwelijks genoemd. De problemen op de Maaslijn zijn volgens de minister afgenomen de afgelopen maanden.

Dat klopt. De treinen zitten niet meer zo vol, omdat iedereen de Maaslijn niet meer als een betrouwbare optie zien. De mensen die echt afhankelijk zijn van de trein rekenen twee uur extra reistijd. Want je weet het maar nooit. Dat er nog steeds een enkel spoor ligt en een dieseltrein lijkt de minister niet te deren. Dat er mensen wonen die afhankelijk zijn van het OV ook niet en dat een goede verbinding van en naar Limburg goed is voor de lokale economie boeit haar ook niet. We kunnen nog beter fietsen.

Dus dat deden we. Jesper en ik reden op de troepen vooruit om te filmen. Waardoor we de mogelijkheid hadden om een pont eerder de Maas over te pakken. Van Brabant, voeren we naar Limburg.

We zagen de groep aan de overkant van de Maas staan, met een grote groep JS’ers, de lokale lijsttrekkers en Lodewijk Asscher. De PvdA vlag wapperde trots in de wind. De wachtende mensen aan de overkant zeiden het weer. “Huh de PvdA, wat zijn ze met veel”.

Je hoorde ze zingen. Ik weet niet wat het is, altijd als Lodewijk er is komen de smartlappen naar boven. Of het nou bij het PvdA kerstdiner is in de Tweede Kamer, op de karaoke na het PvdA-Congres of op een basisschool is. Het klinkt eigenlijk altijd wel ‘aan de Amsterdamse grachten’ of ‘Bloed zweet en tranen’. Nu ook. De wind stond goed dus je hoorde de groep zingen aan de overkant van het water. ‘Bloed zweet en tranen’ ging over in ‘Brabant’ en een ‘Limburg’.

De vrolijke linkse mensen kwamen de Maas over. Vrolijk tegen iedereen een hele goede middag aan het roepen. Tja, we laten beleefdheid niet zomaar kapen door het CDA. Van de Pont naar Mook was nog een klein half uur fietsen. ‘Hey de PvdA’ hoorde je in de kern van Mook waar mensen genoten van het lekkere weer ‘Stemmen 20 maart’ werd er na een begroeting geroepen.

Het zijn de JS-acties waar je energie van krijgt. Het is de groep waar je een warm gevoel van krijgt. Het is de club waar ik trots op ben. Die club met vrolijk linkse mensen. En die club met vrolijke mensen kan het verschil maken.

Categorieën: Activiteiten, Blog, Wonen & verkeer

Op de hoogte blijven van de JS?
Doe mee
Jonge Socialisten in de PvdA