Het linkse oppositieakkoord

Gezamenlijke reactie van DWARS en de Jonge Socialisten op het oppositieakkoord van GroenLinks en de PvdA

Reactie oppositieakkoord copy

Reactie van Dwars en de Jonge Socialisten

Gisteren presenteerden GroenLinks en de PvdA een gezamenlijk oppositieakkoord voor de komende jaren. DWARS en de Jonge Socialisten zijn hier positief over, maar blijven wel kritisch.

Allereerst vinden wij het enorm belangrijk dat er wordt aangetoond dat linkse samenwerking mogelijk is. Linkse partijen zijn in het verleden meer dan eens uit elkaar gespeeld, of hebben de samenwerking uiteindelijk toch opgebroken voor egoïstische doeleinden. De samenwerking tussen de PvdA en GroenLinks heeft bewezen dat dat niet zo hoeft te zijn.

In tijden als deze, waarin sociale ongelijkheid steeds groter wordt, het vertrouwen in de overheid steeds meer afneemt en de verdeeldheid in de samenleving toeneemt, is het meer dan eens nodig dat linkse partijen samen laten zien dat het anders kan dan rechtse verdelingspolitiek. Er is behoefte aan een boodschap van hoop, door gezamenlijke doelen te stellen voor de toekomst. Dat is wat met dit oppositieakkoord gebeurt, en daar zijn we blij mee.

DWARS en de Jonge Socialisten blijven wel kritisch op de inhoud. De doelen die voor in de toekomst zijn gesteld mogen scherper en doortastender. Tijdens de presentatie werd terecht benoemd dat het huidige politieke klimaat zich niet inzet voor iedereen, maar voor degenen die al veel geld hebben. Het is ook tijd om de vinger op de zere plek te leggen: dat is het klimaat van het neoliberalisme, en het is verrot tot in de kern. Om dat aan te pakken zijn niet alleen doelen nodig, maar ook het ideologische gedachtegoed waar die doelen bij horen.

Deze samenwerking is dus een belangrijke boodschap aan de politiek en aan de bevolking dat het anders kan. De deprimerende status quo van de rechtse coalitiepartijen kan alleen veranderen met een duidelijke, eensgezinde boodschap van links die hoop biedt voor de toekomst. DWARS en de Jonge Socialisten dringen erop aan bij GroenLinks en de PvdA om te blijven benadrukken dat deze status quo alleen veranderd kan worden door ideologisch te blijven denken, en concreet in te zetten op systeemverandering.

Tags: ,

Categorieën: Partij van de Arbeid

Op de hoogte blijven van de JS?
Doe mee
Jonge Socialisten in de PvdA