Opiniestuk: Maak de voetbalcoach geen psycholoog

Door Tim Nellen

website_formaat_tim

Verkokerd bezuinigingsbeleid is niet het antwoord op de hoge vraag naar jeugdzorg. Staatssecretaris van Ooijen presenteerde afgelopen week zijn plannen op de jeugdzorg waar hij de bezuinigingen die in de miljoenennota stonden moest doorvoeren. Het antwoord was voorspelbaar, er moest vaker nee worden gezegd tegen vragen om mentale hulp. De rest moet zich maar laten helpen met een goed gesprek en een glas ranja bij de lokale voetbalclub.

Van Ooijen is duidelijk, van 1 op de 27 kinderen is het nu bijna 1 op de 7 kinderen die gebruik maken van de jeugdzorg en dat kost veel geld en dat moet omlaag. Hij stelde bij Khalid en Sophie dat hij veel rapporten ontvangt waar veel voorkomende problemen als prestatiedruk en eenzaamheid in terug komen. Waarna hij zijn conclusie trekt; wij denken te vaak dat een psycholoog dit wel oplost, maar het zit in de manier van samenleven. Hij slaat hiermee de spijker op zijn kop; om vervolgens het verkeerde nauwe bezuinigingsbeleid toe te passen. In plaats van de mensen die aan de deur van de jeugdzorg kloppen af te laten nemen, doet hij de deur naar de jeugdzorg gewoon vaker dicht. Juist wanneer de lichte jeugdzorg essentieel is om jongeren de handvaten te geven om met hun problemen om te gaan en zwaardere hulp te voorkomen. Terwijl de echte oorzaken niet worden aangepakt, als eenzaamheid het probleem maak dan van de voetbalclub geen psycholoog, maar zie een toegankelijke voetbalclub als je preventie. Als prestatiedruk het probleem is, ga dan niet zoals de JD bepleit: ‘kinderen leren beter om te gaan met prestatiedruk’ maar ga zorgen dat je alle vormen van arbeid goed beloont waardoor je de druk om te presteren weg kan nemen.

Beste staatssecretaris, verwijt ons niet dat wij te snel hulp zoeken om bezuinigingsbeleid door te voeren. Zie het maatschappelijk middenveld niet als een bumper om deze klap op te vangen. Investeer daarentegen in goede sociale voorzieningen als deel van je preventiebeleid en laat de vraag naar hulp écht afnemen in plaats van de drempel hoger te maken. 

 

Tim Nellen

Categorieën: Uncategorized

Op de hoogte blijven van de JS?
Doe mee
Jonge Socialisten in de PvdA