Opiniestuk: Links kan de macht van de VVD BBBreken

Door Pascal Snijders

website_formaat_pascal

De BoerBurgerBeweging (BBB) behaalde bij de Provinciale Statenverkiezingen een monsterzege. Daarmee is ook voor PvdA en GroenLinks het moment aangebroken om écht te scheiden met het liberale regeringsblok van D66, CDA en vooral de VVD. Volgens vele politici en commentatoren is BBB de zoveelste eendagsvlieg. Zij stellen dat de partij, die als toevluchtsoord voor proteststemmers functioneert, net zo snel in elkaar zal storten als dat het uit de grond gestampt is. Dit kan net zo goed ijdele hoop zijn, want het is nog maar de vraag of het zo’n vaart zal lopen. Bovendien zouden linkse partijen helemaal niet moeten hopen op een implosie van de BBB. De proteststem die BBB groot heeft gemaakt is namelijk een aanklacht tegen het jarenlange liberale wanbeleid van D66, CDA en vooral de VVD en dat geluid moet bij politici van linkse signatuur als muziek in de oren klinken. Het is immers iets wat zij al jaren bepleiten. Met de opkomst van de BBB heeft links dus een onverwachtse bondgenoot gekregen waarmee ze de macht van de VVD kunnen opbreken. 

Voorheen hebben linkse partijen als de PvdA en GroenLinks terecht geweigerd om met zogenaamde ‘protestpartijen’ zoals de LPF, PVV of FvD samen te werken. Zoals o.a. Ad Melkert en Frans Timmermans terecht hebben geconstateerd is de BoerBurgerBeweging echter anders dan die partijen. Het is namelijk niet fundamenteel xenofobisch, racistisch, anti-Europees en al helemaal geen gevaar voor onze democratische rechtsstaat. De BBB heeft zichzelf dus niet buiten de orde geplaatst. Daardoor is het een zeer gewenste mediator van het ongenoegen in delen van onze samenleving. Principiële bezwaren tegen samenwerking met deze partij zouden er dan ook niet moeten zijn. Sterker nog: door samenwerking met de BBB serieus te onderzoeken kan het pad naar herstel van vertrouwen in de politiek eindelijk ingeslagen worden omdat het bewijst dat een proteststem weldegelijk serieus genomen wordt. Zo ontnemen we niet alleen de echt gevaarlijke politieke elementen hun voedingsbodem, maar versterken we het fundament van onze democratie en de solidariteit binnen onze samenleving.

Als we de cultuurstrijd even aan de overkant van de Atlantische Ocean laten waar het hoort, komen we tot de conclusie dat inhoudelijke bezwaren tegen samenwerking ook minimaal zouden moeten zijn. Sociaaleconomisch gezien en op het gebied van ruimtelijke ordening zijn BBB en PvdA/GroenLinks verrassend logische bondgenoten – zeker op provinciaal niveau. Ze delen woonbouw ambities waarin de nadruk op sociale huur ligt en bouw voor starters en studenten. Ze willen allen dat de Provincie gemeenten die achterlopen kan dwingen om voldoende sociale huur te realiseren die betaalbaar en duurzaam is. Ze zijn allen voor het verdichten en vergroenen van de binnensteden. Ze willen allen investeren in betaalbaar en toegankelijk OV en voorzieningen in dorpskernen. Ze zijn allen voor het sluiten van Lelystad Airport. En hoewel de BBB tegen de komst van zonneweides is, wil het wel bij nieuwbouw de aanleg van zonnepanelen op daken en gevels verplichten en grote energie slurpende datacenters weren. Er zijn natuurlijk ook verschillen, maar van al deze overeenkomsten gaat mijn linkse hart in ieder geval harder kloppen. Wat er van deze linksere standpunten terecht komt hangt af van de uiteindelijke partners van de BBB, dus laten wij die handreiking doen. 

Natuurlijk kan de stikstofproblematiek niet genegeerd worden, maar GroenLinks en de PvdA hebben het zowel voor als tijdens de campagne terecht gehad over de noodzaak om perspectief te bieden aan de boeren. Nu kunnen deze partijen laten zien dat ze het meenden door in de provincies met de BBB te gaan praten en te kijken wat er te behalen valt. Gezien de eerder genoemde overeenkomsten is er een wereld te behalen en wellicht komen we door het betrekken van de BBB eindelijk tot een integrale grondpolitiek in plaats van ons blind te staren op stikstofcijfers en -rechten. Een belangrijke voorwaarde hiervoor zou wel moeten zijn dat de VVD niet mee mag doen. VVD-wanbeleid is immers niet op te lossen mét de VVD en alleen zonder hun deelname is er uiteindelijk een perspectief voor de boeren – en zodoende voor Nederland – te vinden. Met de VVD in zee gaan om de BBB buiten de deur te houden zou dan ook een historische vergissing zijn.

Pascal Snijders

Categorieën: Uncategorized

Op de hoogte blijven van de JS?
Doe mee
Jonge Socialisten in de PvdA