Operation Red Meat & The European Broadcasting Cooperation

Blog van Lukas over de afleidingstactiek van Boris Johnson

49487775237_1c368abcde_b

Als je aangeschoten wild bent, kan je jezelf alleen redden door de roofdieren een sappiger stuk vlees voor te schotelen. De aandacht afleiden zodat je zelf overeind blijft. Dit is de huidige strategie van de Britse premier Johnson, die wel wat afleiding nodig heeft om te voorkomen dat de vele feesten die hij gaf tijdens strenge lockdowns hem politiek de kop kosten. Labour en vijanden van zijn eigen partij hijgen in zijn nek, dus Johnson wil koste wat kost een stuk vlees om mee te gooien. Dit heeft hij gevonden in de BBC.

De British Broadcasting Cooperation is algemeen bekend als één van de meest gezaghebbende nieuwszenders ter wereld. De omroep doet al een kleine eeuw verslag van gebeurtenissen over de hele wereld. Al dit moois wordt nu geslachtofferd om Johnson zijn carrière te redden. De rechterflank van zijn conservatieve partij verwijt de omroep al jaren te links – lees: kritisch op de regering – te zijn. Om deze mensen achter zich te krijgen bevriest Johnson de inkomsten van de BBC en schaft hij in 2027 de verplichte bijdrage van elke Brit aan de BBC af. Dit betekent dat de omroep vanaf dan zonder duidelijke inkomstenbron komt te zitten en dus drastisch moet bezuinigen of privatiseren. Bronnen binnen de regering bevestigen dat deze maatregel nu wordt aangekondigd om de aandacht van Johnson af te leiden. Onafhankelijke journalistiek wordt gemuilkorfd ten gunste van de macht, en dit in de oudste parlementaire democratie ter wereld.

Dit klinkt allemaal vreselijk – en dat is het ook – maar gelukkig is er wel iets wat we eraan kunnen doen. Ja, wij, de Europese Unie. De BBC is namelijk een wereldwijd opererende organisatie. Sinds de Brexit staat de BBC ook ingeschreven in Frankrijk om zendrechten in de EU te krijgen. Laten wij als EU simpelweg de financiering van de BBC overnemen van het Verenigd Koninkrijk. De EU heeft een unieke kans om te laten zien dat het onafhankelijke journalistiek boven politieke spelletjes plaatst. Dat het waarheidsvinding belangrijker vindt dan populisme. Bovendien kan Brussel ook nog wat onafhankelijke journalistiek gebruiken. Twee vliegen in één klap dus. Kom maar door met de European Broadcasting Cooperation.

Categorieën: Blog

Op de hoogte blijven van de JS?
Doe mee
Jonge Socialisten in de PvdA