Op weg naar een Rookvrije Generatie

Een blog door Simon over roken en de samenleving

Rookvrije Generatie

Begin september was ik samen met vertegenwoordigers van andere politieke jongerenorganisaties te gast bij de Alliantie Nederland Rookvrij. Dit is een samenwerkingsverband van onder meer de Hartstichting, het Longfonds en KWF Kankerbestrijding om roken uit de samenleving te verbannen. Een hele klus. Niet alleen omdat roken van zichzelf een verslavende werking heeft, maar ook omdat de tabaksindustrie steeds meer verslavende stofjes toevoegt aan sigaretten.

Afgelopen zaterdag las ik in de Volkskrant hoe Wanda de Kanter, longarts van beroep, zich al jaren inzet om roken onaantrekkelijker te maken en de strijd aangaat met de tabaksindustrie. Ze schreef het boek ‘Nederland stopt! Met roken’, richtte de stichting rookpreventie jeugd en de website ‘TabakNee’ op, spande een rechtszaak aan tegen de staat over de tabakslobby bij de overheid en deed aangifte bij het Openbaar Ministerie tegen de tabaksindustrie. Ze vertelde hoe tabaksfabrikanten sigaretten met opzet verslavend maken, hoe zij schijnoplossingen bieden voor het creëren van een rookloze wereld en hoe een bedrijf als Philip Morris tot op de dag van vandaag doorgaat met het misleiden van burgers.

De Alliantie Nederland Rookvrij kwam ook kort aan het woord in het artikel ‘De strijd tegen de tabaksindustrie’ in de Volkskrant van afgelopen zaterdag. Volgens de Alliantie houden producten als IQOS, waarbij tabak wordt verwarmd in plaats van verbrand, verslaving aan roken juist in stand bij mensen die willen stoppen. Daarnaast waarschuwt zij dat niet alleen dit product, maar ook andere producten die tabaksfabrikanten promoten, eraan kunnen bijdragen dat het gebruik van tabak weer als normaal wordt gezien. Hoog tijd voor actie dus!

Het mooie aan ‘Op weg naar een Rookvrije Generatie’, zoals de campagne van de Alliantie Nederland Rookvrij heet, is dat roken niet slechts als een individueel gezondheidsprobleem wordt gezien, maar juist ook als een probleem met grote maatschappelijke gevolgen. Het doel van de campagne is om vooral in te zetten op preventie op jonge leeftijd, onder het mom van ‘voorkomen is beter dan genezen’. Rokers die willen stoppen krijgen, indien gewenst, hulp aangeboden om te stoppen met roken. Zo voorkomen we dat we enkel en alleen ‘rokertjes pesten’.

Binnenkort ontvangen de vertegenwoordigers van de verschillende politieke jongerenorganisaties die aanwezig waren bij de bijeenkomst van de Alliantie Nederland Rookvrij een mail met meer informatie over de stand van de campagne. Ook worden we uitgenodigd voor een bijeenkomst over tabaksontmoediging in maart 2018 en wordt gekeken hoe wij als politieke jongeren het beste kunnen aansluiten bij de campagne. Heb jij hier ideeën voor? Stuur mij dan een mail via sputman@js.nl. Samen gaan we de strijd aan tegen roken en verbannen we roken uit de samenleving. Samen op weg naar een Rookvrije Generatie!

P.S. Vind je het leuk om vaker mee te denken over het opzetten van politieke acties? Stuur mij ook dan een mail via (sputman@js.nl) en kom ons nieuwe Snelle Acties Team versterken!

Categorieën: Blog, Zorg

Op de hoogte blijven van de JS?
Doe mee
Jonge Socialisten in de PvdA