Onze resolutie op het IUSY-congres

Het afgelopen weekend mocht ik samen met Ali, Valmir, Florentine en Siman naar het congres van onze wereldwijde koepelorganisatie International Union of Socialist Youth (IUSY). Op het congres waren we met 230 van onze kameraden uit meer dan 80 landen van over de hele wereld. Na twee dagen vol discussies, workshops, commissies, verkiezingen en interessante sprekers zijn we geïnspireerd en gemotiveerd weer thuis.

Op het congres hebben we samen met onze Palestijnse zusterorganisatie GUPS (General Union of Palestinian Students) een resolutie gepresenteerd over online participatie. Voor ons is het heel vanzelfsprekend om aanwezig te zijn bij zo’n congres met een grote delegatie van vijf leden. Voor een heleboel van onze kameraden is dat niet zo vanzelfsprekend. Door problemen met visums, financiële middelen en bijvoorbeeld onderdrukking in bepaalde landen, is het soms moeilijk om bij het congres aanwezig te zijn.

Het mag niet zo zijn dat mensen niet kunnen deelnemen aan activiteiten en aan het democratische proces van IUSY door zulke beperkingen. Ieder lid moet een gelijke kans hebben om te participeren en om een bijdrage te leveren aan de strijd die we met z’n allen strijden. Ieder lid moet gelijke toegang hebben tot de discussies en de stemmingen. Nu is het zo dat organisaties die niet bij het congres aanwezig zijn ook niet kunnen stemmen. Daarom hebben we afgelopen weekend samen met GUPS een resolutie ingediend over ‘E-solutions’. In de resolutie roepen we het bestuur van IUSY op om een online platform te creëren, waar leden die niet fysiek aanwezig kunnen zijn toch deel kunnen nemen aan de discussies en de stemmingen. Iedereen die bij wil dragen aan de discussies en de politieke lijn van onze organisatie moet daarvoor de mogelijkheid krijgen.

Binnen de PvdA hebben we als JS ook actief bijgedragen aan het bevorderen van de ledendemocratie, door het creëren van een online omgeving met allerlei mogelijkheden om deel te kunnen nemen aan de discussies en de stemmingen. Leden kunnen binnenkort bijvoorbeeld ook vanuit huis meestemmen. Voor een partij in Nederland is dit een uitbreiding van het huidige proces, waardoor meer leden kunnen deelnemen op verschillende momenten. Het is een nieuwe vorm van democratie en we mogen heel blij zijn dat wij de luxe hebben om zo’n systeem te creëren en om eraan mee te kunnen doen.

Voor zusterorganisaties uit verschillende landen is zo’n online platform geen luxe, maar een noodzakelijkheid om deel te kunnen nemen aan de democratie binnen IUSY. Democratie is één van de kernwaarden en -voorwaarden die we als sociaaldemocraten stellen aan onszelf en onze organisaties. Als mensen niet kunnen deelnemen aan het democratisch proces door praktische redenen als visums of geld, dan moeten we er met z’n allen voor gaan staan dat ook zij mee kunnen doen aan de democratie. Net zo als alle leden van de JS zouden de leden van IUSY elkaars gelijken moeten zijn en zij moeten in het democratisch proces ook zo behandeld worden.

De resolutie is met een grote meerderheid aangenomen en is hieronder terug te lezen.

Resolutie E-solutions

Een blog van:

Categorieën: Algemeen, Blog

Op de hoogte blijven van de JS?
Doe mee
Jonge Socialisten in de PvdA