Onze reactie op PleisterPrinsjesdag

pleisterprinsjesdag

De cijfertjes gaan omhoog en we krijgen miljarden cadeau op linkse thema’s. Dat zou ons gerust moeten stellen, maar met dit cadeau laat het kabinet zien dat ze niet begrijpt wat er mis is en hoe dat komt.

Aan cijfertjes geen tekort. De koopkracht groeit voor de groep middeninkomens en ook de economie blijft groeien. Goed nieuws zou je zeggen, maar je merkt het niet. Die paar euro’s extra per maand maken weinig uit als je er elk moment uitgegooid kunt worden. Wobkes wasmachine koop je daar ook niet mee.

Ook deelt het kabinet een paar miljard uit voor nieuwe woningen. Dat is prettig, dat verlicht het een en ander, maar het is net zoiets als een snelweg verbreden: na een jaartje zit die extra baan ook vol. Er wordt geen aandacht besteed aan de oorzaak van het woningtekort: huizen worden gezien als een beleggingsproduct. Je kunt winst maken door huizen te bezitten.

Dit volgt een algemene trend dat dingen over worden gelaten aan de grillen van de markt en we de symptomen van dit probleem met pleistertjes moeten oplossen. Maar met pleisters kun je een intern letsel niet genezen. Het is tijd om te kiezen, gaan we voor de markt – of voor de mensen?

Categorieën: Algemeen

Op de hoogte blijven van de JS?
Doe mee
Jonge Socialisten in de PvdA