Oekraïne en een nieuw tijdperk

Internationale blog van Lukas over de oorlog in Oekraïne

download (4)

De tijden zijn veranderd. Door Poetin zijn illegale invasie van Oekraïne is er voor het eerst sinds de Balkanoorlog een gewapend conflict in Europa. Poetin lijkt tot alles in staat. Mijn gedachten gaan uit naar de Oekraïners die hun huis, dierbaren of zelfs hun leven verliezen. Het is daarom goed om te zien dat er overal ter wereld – ook in Rusland zelf – wordt opgestaan om deze invasie af te wijzen. Nooit eerder is de EU zo snel akkoord gegaan met verregaande sancties. President Zelensky laat de wereld zien wat echt leiderschap is en overal laten mensen hun stem horen. Ook in Nederland zijn al meerdere demonstraties voor Oekraïne georganiseerd en ik ben blij dat we met zeven politieke jongerenorganisaties een solidariteitsmars voor Oekraïne hebben kunnen organiseren.

Dit betekent echter niet dat het allemaal wel goedkomt. Niet alleen is Oekraïne nog lang niet verlost van Poetin zijn agressie en verdient dat land onze blijvende steun, maar ook moeten Westerse landen overal ter wereld waakzaam blijven. De kans bestaat namelijk dat andere autoritaire landen nu ook hun kans schoon zien voor ongekende agressie. Taiwan komt bijvoorbeeld ook steeds meer onder druk te staan. China ziet Taiwan als afvallige provincie en werkt al jaren aan plannen om het eiland in te lijven bij de volksrepubliek. Een paar dagen geleden heeft Taiwan dan ook het dreigingsniveau verhoogd.

Als Poetin er in slaagt om weg te komen met zijn illegale invasie, zullen andere landen snel volgen. We zullen in een andere tijd komen, waarin geweld steeds normaler wordt. De vrije wereld moet er dan ook voor waken dat China of andere landen dezelfde kant op gaan. Vooral omdat sancties tegen China toch een stuk moeilijker af te kondigen zijn dan tegen Rusland, vanwege de enorme Chinese economie. We lopen het risico dat autoritaire landen hierdoor vrije baan krijgen. Het recht van de sterkste mag echter nooit het recht op zelfbeschikking overtreffen. Dit dreigt nu wel te gebeuren. In andere woorden: er is werk aan de winkel. De tijden zijn veranderd. Zijn wij daar klaar voor?

Categorieën: Blog, Internationale Politiek

Op de hoogte blijven van de JS?
Doe mee
Jonge Socialisten in de PvdA