Nieuwe kennis, nieuwe ervaringen en nieuwe vrienden

Persoonlijk verslag over het Najaarscongres van nieuw lid Talitha

Na de knoop door te hakken en lid te worden van de JS, was het 23 november zover. Samen met zes andere leden vertrok ik naar het congres in Zwolle. Ik keek erg uit naar de eerste spreker, namelijk Khadija Arib. Iedereen kreeg de kans om haar vragen te stellen over bijvoorbeeld haar ervaring in de Tweede Kamer, haar favoriete Teletubbie, en hoe ze omgaat met uit de hand lopende discussies. Met broodjes in de hand, luisterden we daarna naar Sylvana Simons. We stelden haar een aantal kritische vragen, maar die stelde zij ook weer aan ons. Het onderwerp Zwarte Piet was in deze Sinterklaastijd niet te vermijden. Ook vroegen veel leden zich af waarom Sylvana eigenlijk haar eigen partij heeft opgezet, in plaats van zich aan te sluiten bij een andere partij.

Bij aankomst van het congres kregen we de keuze om uit vier uiteenlopende workshops te kiezen. Waar de één aan het einde van de dag lijm op haar handen had, was bij iemand anders de stem schor geworden. En we moesten nog de avond door!

Met wallen onder m’n ogen kwam ik aan op de tweede dag van het congres. Als je mijn 14-jarige ik had verteld dat moties en amendementen ontzettend leuk en interessant kunnen zijn, dan had ze je uitgelachen. Van die amper-vijf-uur slaap was dus niets te merken! Het was een dag vol met discussies over (onder andere) het leenstelsel, dierenrechten, en seculier onderwijs. Bij een aantal stemmingen was de stemcommissie toch echt hard nodig, en één keer waren er zelfs een gelijk aantal voors en tegens.

Ook op zondag waren sprekers geregeld, en we mochten als eerste naar Frank Futselaar luisteren, waarna al vrij snel Job Cohen aan het woord was. Waarbij de één meteen begon met vragen beantwoorden, begon de ander met een geschiedenislesje over socialisme. Bingo.

De zenuwen die ik van tevoren had, waren dus helemaal nergens voor nodig geweest. Ik verliet het congres met nieuwe kennis, ervaringen, en – het allerbelangrijkste – nieuwe vrienden. Ja, het lid worden van de JS was een goed idee.

Talitha Laane is nieuw lid bij de JS

Categorieën: Activiteiten, Blog, Vereniging

Op de hoogte blijven van de JS?
Doe mee
Jonge Socialisten in de PvdA