Neutrality helps the oppressor, never the victim

Een oproep om je altijd uit te spreken tegen racisme

Wiesel2
Een tijd lang heb ik op Twitter figuren gevolgd van de uiterst rechter zijde van het politiek spectrum. Baudet, Wilders, Duk en mensen uit die hoek. Ik was van mening dat je moet weten wat je politieke tegenstanders zeggen om er een beetje redelijk op te kunnen reageren. Het racisme en seksisme dat ik vervolgens dagelijks kreeg voorgeschoteld was zo buiten iedere normale context van maatschappelijk debat dat ik dit maar snel heb opgegeven. Met deze mensen viel geen redelijk debat te voeren.
Toch blijf ik Baudet en zijn vrienden met regelmaat terugzien in mijn tijdlijn. Zo las ik vrijdagavond dat Baudet tweette:

“Vanavond zijn twee dierbare vriendinnen ernstig lastig gevallen door 4 Marokkanen in de trein. Aangifte doen natuurlijk volstrekt zinloos. Oh lieve, kinderlijk naïeve Nederlanders! Stem nou toch eindelijk voor verandering. Breek los uit politiek correct gelul! Red dit land! #FVD”.

Twitter Thierry Baudet
Naïef als ik ben ging ik er nog vanuit dat dit feitelijk klopte en dat er twee vrouwen waren lastiggevallen door 4 mensen met een migratieachtergrond. Dit doet niets af aan het racistische karakter van deze tweet waarin Baudet op basis van een voorval een hele bevolkingsgroep aanvalt. Vervolgens bleek het hele verhaal ook nog eens niet waar te zijn. De NS verklaarde dat het om controleurs in burger ging en dat de vrouwen weigerden om mee te werken aan een controle. Omstanders bevestigden dit verhaal. Na aanleiding van de gebeurtenissen tweette ik:

“Baudet verspreidt leugens om zijn racistische politiek te ondersteunen en zijn volgelingen springen in het gelid om hem te verdedigen. Dit is en blijft niet normaal. We moeten dit gedrag blijven benoemen en blijven bestrijden.”

Twitter Roberto Kist
Op deze tweet kreeg ik reactie van vrienden die zichzelf ook aan de linker zijde van het politiek spectrum plaatsten. Ik gaf Baudet weer zijn zin. Baudet krijgt weer aandacht. Ik moet deze mensen gewoon geen aandacht geven.
Ik ben het principieel oneens met deze opvatting. Als samenleving hebben we de morele plicht om racisme nooit te accepteren en om altijd weerwoord te bieden wanneer mensen in hun bestaansrecht worden bedreigd. Ik roep alle JS’ers dan ook op om nooit onverschillig te worden en om altijd op te komen voor mensen die worden aangevallen om wie ze zijn of waar hun voorouders vandaan komen.

"We must take sides. Neutrality helps the oppressor, never the victim. Silence encourages the tormentor, never the tormented. Sometimes we must interfere. When human lives are endangered, when human dignity is in jeopardy, national borders and sensitivities become irrelevant. Wherever men and women are persecuted because of their race, religion, or political views, that place must - at that moment - become the center of the universe."

Elie Wiesel

Categorieën: Blog, Democratie & rechtsstaat, Immigratie & integratie

Op de hoogte blijven van de JS?
Doe mee
Jonge Socialisten in de PvdA