Není všechno zlato, co se trpytí

Een blog door Bo over een seminar in Praag

1f78c2f2-a054-4cf8-a1a4-b5c5c8c6321c

Precies, dat dus. Aangezien mijn Tsjechisch niet zo goed is als mijn Nederlands hierbij de vertaling: het is niet alles goud wat er blinkt. En meestal klopt dat ook, behalve in Praag: Praag is een prachtige en schitterende stad. En wij (Martijn en ik!) mochten daar naartoe voor YES!

De Young European Socialists, hierna gewoon weer YES, had een seminar georganiseerd over politiek & economie. Donderdagavond begon het programma dat tot en met zondagochtend duurde. Interessante sprekers zoals Europees Parlementslid Emilian Pavel en de Tsjechische staatssecretaris Europese Zaken Ales Chmelar passeerden de revue.

Martijn en ik hadden ons ingeschreven bij de workshop die ging over wat we kunnen leren over de geschiedenis van het neoliberalisme en landen waar ze hebben geprobeerd alternatieven te vinden: wat kunnen we ervan leren, wat ging er fout en wat ging er goed?

Ook aan de inwendige mens werd goed gedacht: op vrijdagavond gingen we eten bij “Social Bistro The Roof”. Een veganistisch restaurant waar ex-gedetineerden en/of daklozen in dienst worden genomen tegen een fatsoenlijk salaris met begeleiding ter bevordering van de integratie in het arbeidsproces. Na het diner met lokale specialiteiten was het tijd voor de Urban Hunt.

Urban Hunt? Huh? Je wordt ingedeeld in een team en ontvangt een lijst met opdrachten. Met iedere opdracht kun je punten verdienen: hoe gekker de opdracht, hoe meer punten. Martijn en ik hadden het geluk samen ingedeeld te worden in een groepje. Met goede moed gingen we met zijn allen (7 personen!) op pad. Het werd een luidruchtige, gezellige avond die werd afgesloten met een goede halve liter lokaal bier.

Mocht je heel graag naar Praag willen, dan hebben Martijn en ik een paar goede tips voor je: voor een prachtig uitzicht en heerlijk eten, T-Anker, bovenop een groot warenhuis. Het is even zoeken, maar dan heb je ook wat. Ook een bezoekje aan de Letna Beer Garden is de moeite waard. Flaneren over de Karelsbrug doe je het beste ‘s avonds: prachtig uitzicht en veel rustiger vergeleken met overdag.

Ook onze accommodaties waren om van te genieten. We begonnen op donderdagavond op het landelijk partijbureau: een prachtig, historisch oud gebouw met marmeren trappen en uitzicht over de stad. Op vrijdag zaten we in het European House en op zaterdag bij The Scouts’ Institute: een oase van rust gelegen op het drukke oude Stadsplein. Hostel Sokol lag in Park Kampa vlak naast de Karelsbrug aan het water.

In ieder geval, we hebben genoten, veel geleerd van onze internationale kameraden en de sprekers en een fantastische tijd gehad. Wil je ook een keer op internationale reis? Dat kan! Neem gerust contact op met mij.

Categorieën: Blog, Economie & arbeidsmarkt, Internationale Politiek

Op de hoogte blijven van de JS?
Doe mee
Jonge Socialisten in de PvdA