Meer uren per week werken, is dat nou sociaal?

Lees hier de ingezonden brief van onze voorzitter in NRC

Schermafbeelding 2019-04-27 om 13.01.25

In een interview in NRC gaf Ton Heerst, de voorzitter van de MBO Raad en oud Tweede Kamerlid voor de PvdA, zijn visie op de arbeidsmarkt. Hij draagt een aantal oplossingen aan voor de krapte op de arbeidsmarkt. Een aantal van zijn oplossingen schoot Twan Wilmes, voorzitter van de Jonge Socialisten, in het verkeerde keelgat. Daarom schreef hij onderstaande ingezonden brief in NRC.

 

In een interview in NRC presenteert de voorzitter van de MBO Raad, Ton Heerts, verschillende oplossingen voor de tekorten op de arbeidsmarkt (‘Een werkweek van 40 uur moet weer de norm worden’, 24/4).

De eerste is om het aantal uren dat de Nederlandse werknemer werkt per week flink op te schroeven. Waar we nu gemiddeld 29 uur per week werken met z’n allen, moet volgens Heerts de 40-urige werkweek de norm worden. Dat terwijl het in veel sectoren gebruikelijk is om uit te gaan van een werkweek van zo’n 36 tot 38 uur, en het aantal werknemers dat overspannen thuiszit ieder jaar stijgt.

Als tweede oplossing draagt Heerts aan dat mensen die in de sociale zekerheid zitten maar zich niet willen laten omscholen gekort zouden moeten worden op hun uitkering. We kunnen met z’n allen trots zijn op een socialezekerheidsstelsel dat voor iedereen het bestaansminimum garandeert. Dat Heerts daar, nota bene als sociaal-democraat, aan wil tornen, vind ik schokkend.

Categorieën: Economie & arbeidsmarkt

Op de hoogte blijven van de JS?
Doe mee
Jonge Socialisten in de PvdA