Mark, kies voor groen!

Dit zijn onze klimaateisen voor Rutte-3.

Image from iOS

We zijn erg blij dat het kabinet eindelijk plannen aankondigt om iets te doen aan het klimaat. Het lijkt dat de boodschap van duizenden jongeren die de afgelopen tijd gedemonstreerd hebben voor groener beleid aan is gekomen. Maar zo blij als wij zijn dat er ein-de-lijk een plan ligt (3,5 jaar na het klimaatakkoord van Parijs!), zo kritisch zijn wij op de plannen die er liggen. Die zijn niet groen genoeg, niet sociaal genoeg en de grootvervuilers ontspringen wéér de dans.

Stel, Mark, je bent een normale Nederlander. Je hebt een huis uit de jaren zestig en een occasion uit 2009. Met dit plan ben je met je slecht geïsoleerde huis veel duurder uit dan mensen die een veel beter geïsoleerd huis kunnen betalen. De gemiddelde Nederlander heeft vaak niet veel extra inkomen waarmee je dat huis kunt isoleren. Dat kun je dus niet betalen, zelfs niet met subsidies, en met de hogere belastingen kost dat je gewoon klauwen vol geld, en het wordt alleen maar duurder na verloop van tijd.

Dan heb je de auto: de gemiddelde Nederlander kan geen elektrische auto betalen, en dat blijft nog wel een aantal jaar zo. Toch verhoogt het kabinet met dit akkoord de prijzen van brandstof. Voor normale mensen wordt het zo alleen maar duurder en een duurzaam alternatief is voor hen niet in zicht. Daarom eisen wij:

  • Dat de bevolking wordt ontzien met subsidies naar rato, compensatie hogere klimaatbelastingen voor laagste inkomens en financiële hulp bij de verduurzaming van huizen (die geen lening is, geld lenen kost geld).
  • Investeringen in een betaalbaarder, betrouwbaarder en groter openbaar vervoersnetwerk.
  • Het aanpakken van grootvervuilers in de industrie en de landbouw.

De grote hoeveelheden fossiele grondstoffen heeft onze industrie en ons bedrijfsleven rijk gemaakt over de rug van de aarde. Het is alleen maar eerlijk dat het bedrijfsleven en de industrie meebetalen aan de oplossing. Ook om draagvlak te creëren voor de verduurzaming van Nederland moeten de lasten eerlijk verdeeld worden en niet komen te liggen bij Janet die geen nieuwere auto kan betalen dan haar Ford Ka uit 2004 of Edwin met een huis uit de jaren ’30 waar hij geen warmtepomp voor kan betalen en de isolatie te duur is. En mensen die in een sociale huurwoning wonen kunnen hier niet eens voor kiezen al zouden ze het geld hebben en zijn volledig afhankelijk van de woningbouwcorporatie. Zij zijn uiteindelijk alleen maar duurder uit.

Naast dat het stelsel niet sociaal genoeg is, is het niet groen genoeg. De rechter was duidelijk in de zaak Urgenda: we moeten voor 2020 de CO2-uitstoot reduceren met 9 miljoen ton CO2. De huidige maatregelen leveren slechts 4 miljoen ton CO2-reductie op. Naast dat dat natuurlijk heel erg vervelend is voor de aarde en de mensheid die moet leven met veel extremer weer, is het ook simpelweg een grote middelvinger naar de rechtsstaat. De overheid staat niet boven de wet en ook niet boven de rechter.

Mark, fijn dat je eindelijk inziet dat dit niet iets is wat je kunt negeren. Maar jij bent toch een doener? Als ik iemand een doener noem, betekent dat ook dat die persoon het goed moet doen. Daarom eisen wij:

  • Scherp het plan aan om tot 9 miljoen ton CO2-reductie te komen.
  • Overweeg ook andere duurzame energiebronnen dan wind en zon en staar je niet dood op elektrische auto’s.
  • Kom los van de VVD-stokpaardjes zoals 130 km/u en dat constant snelwegen aanleggen.
  • Belast de héle uitstoot van bedrijven met de CO2-taks.

Mark, kies voor doen. Kies voor de toekomst. Kies voor een leefbare aarde voor ons, de jongeren. Als je onze hulp nodig hebt, dan weet je ons te bereiken.

Categorieën: Blog, Duurzaamheid

Op de hoogte blijven van de JS?
Doe mee
Jonge Socialisten in de PvdA