Maak burgerinitiatief bereikbaar voor 16-jarigen

Een oproep van 5 politieke jongerenorganisaties voor meer jongerenparticipatie

31835247467_c896294d73_b

Jongeren moeten zich al vanaf 16e jaar kunnen bemoeien met burgerinitiatieven, bepleiten vijf politieke jongerenorganisaties. Nu mogen alleen mensen vanaf 18 jaar dit soort initiatieven ondertekenen en indienen bij de Tweede Kamer. Die leeftijdsgrens moet omlaag om jongeren die nog niet mogen stemmen al mee te laten doen in de democratie, vinden ze. Met burgerinitiatieven kun je onderwerpen op de agenda van de Tweede Kamer krijgen.

De jongerenorganisaties van GroenLinks (DWARS), D66 (Jonge Democraten), PvdA (Jonge Socialisten), PvdD (Pink!) en DENK (Oppositie) roepen de Tweede Kamer op om de initiatieven binnen het bereik van 16- en 17-jarigen te krijgen. Ze verwijzen naar een nadrukkelijke wens van premier Mark Rutte om jongeren bijvoorbeeld meer te betrekken bij manieren om uit de coronacrisis te komen.

Volgens de vijf clubs is het eenvoudig om de leeftijd aan te passen. De Kamer bepaalt de regels van het initiatief namelijk zelf en zou alleen het reglement van orde aan te hoeven passen. Het burgerinitiatief bestaat sinds 2006 en is bedoeld om mensen meer directe invloed te geven op het politieke proces. Als er 40.000 handtekeningen onder het initiatief staan, zal de Tweede Kamer het onderwerp behandelen.

Categorieën: Democratie & rechtsstaat, Persbericht

Op de hoogte blijven van de JS?
Doe mee
Jonge Socialisten in de PvdA