Luna’s strijd tegen de supermarkten

Een blog door Luna

Jesse bij BOOS

“Shit, ik word te weinig betaald.” Dat is iets wat ik de afgelopen maanden vaker heb gehoord, want de afgelopen tijd is de Supermarktoorlog tussen FNV Jong en BOOS aan de ene kant, en de werkgevers aan de andere kant, een bekend fenomeen geworden.

Oké, even terugspoelen. Waar gaat het over? Er bestaan meerdere schijven voor supermarktmedewerkers, en meestal begin je in schaal A, de laagste schaal. Vakkenvullers zullen bijna altijd in schaal A zitten. Ook kassa- en verkoopmedewerkers beginnen daar in, zo lang ze in opleiding zijn. Na de opleiding moeten ze naar schaal B. Daar zit dan ook meteen het pijnpuntje. Wanneer kun je zeggen dat iemand nog in opleiding is? Voor lezers die daadwerkelijk kassawerk hebben gedaan, is dat een rare vraag want je wordt meestal een weekje begeleid en daarna word je geacht zelfstandig het werk te kunnen verrichten.

Toen het kwartje viel, en duidelijk werd hoe het werkte en zou moeten werken, ging ik dus, als goede werknemer naar de persoon verantwoordelijk voor de salarissen. Verrassing: dat werkte niet. Bang om mijn baan te verliezen of minder uren te krijgen, bedacht ik: ik hou mijn mond maar, dit los ik wel op zodra mijn contract afloopt. De wonderen van de flexibele arbeidsmarkt.

Een paar maanden later is het zo ver, mijn contract loopt bijna af en ik zit in een iets betere positie. Dan nu de keuze: hoe ga ik dit aanpakken? Voor mijzelf kan ik dit wel oplossen, ik ben immers aangesloten bij de vakbond en kan dus aanspraak doen op bijstand in dit soort zaken. Echter: het probleem is niet beperkt tot Luna bij de Plus in Wezep. Het probleem is landelijk, dus zou dat echt een oplossing zijn? Nee. Dat is het niet. Dus, op een mooie avond in Zwolle, tijdens een bestuursvergadering van FNV Jong, komt het idee om het aan de grote klok te hangen. En wat is een manier om jongeren over dit soort dingen massaal te bereiken? #BOOS.

Zo gezegd, zo gedaan en op een zonnige dinsdagmiddag eind mei, staat de filmploeg van BOOS in het slapende dorpje Wezep. Daar begint het verhaal zoals jullie het kennen.

Binnenkort gaat FNV Jong meer doen om de supermarktoorlog te winnen. Ben jij supermarktmedewerker (geweest) en heb jij ook genoeg van misstanden bij supermarkten? Ga naar http://FNVjong,nl/meldpunt-supermarkten en meld je. Samen staan we sterk!

Categorieën: Blog, Economie & arbeidsmarkt

Op de hoogte blijven van de JS?
Doe mee
Jonge Socialisten in de PvdA