Lid worden in coronatijd

Zomercolumn van Tim Arets over JS-lid worden in coronatijd

masterclasschloe

De “intelligente” lockdown die zich in maart 2020 inzette, zorgde er voor dat we fysiek afstand van elkaar namen. Kroegen, cafés en restaurants sloten hun deuren, we namen anderhalve meter afstand van elkaar in de supermarkt en over de vloer komen deed je maar even digitaal.

Digitaal; we mogen onszelf bijzonder gelukkig prijzen dat we in deze eeuw een manier hebben gevonden om zo met elkaar in contact te kunnen blijven. Zoom-Meetings, Google Hangouts, Skype borrels en Facetime bellen werden het ‘nieuwe’ normaal. En ook al voelt het niet als de real deal, het is een stuk beter dan vroeger. Hoe meer ik het 1-op-1 contact waardeerde, hoe meer ik social media moe werd. Een maand verder in de lockdown besloot ik dan ook om alle sociale media van mijn telefoon te gooien en sites als Facebook, Instagram en met name Twitter op mijn andere digitale apparaten te blokkeren. Tijd om meer met de wereld om me heen bezig te zijn. Aandacht geven en energie stoppen in dingen die wat meer de moeite waard waren. Of iets oppakken wat ik misschien een beetje had laten verstoffen.

Tsja, daar hoort mijn lidmaatschap van de JS ook bij. Ik ben, met een kleine pauze tussendoor, al zeven jaar lid van de JS. Net zolang als ik op kamers woon. En ik kan me herinneren dat ik ervoor, toen ik in de vierde klas zat, ook al politiek betrokken was. Hoe dan ook, buiten een bezoek aan Den Haag heb ik er echter nooit actief iets mee gedaan.

Dat veranderde toen ik een mail kreeg om in gesprek te komen met Pete Hoekstra via een masterclass van de JS. Voor de mensen die Pete Hoekstra nog niet kennen, dat is de Ambassadeur van Amerika. Dit is niet iemand bij wie je nou even op de koffie gaat, of die een open huis beleid heeft om eens een gesprekje te voeren. En zo zaten alle masterclasses die de JS organiseerde in elkaar. Online samenkomen om over diverse onderwerpen te praten, samen met een spreker die veel van het onderwerp afweet.

Zo heb ik in de afgelopen maanden, samen met andere leden van de JS, het genoegen gehad om masterclasses bij te wonen van onder andere Astrid Oosenbrug, Alexander Pechtold, Chloe Swarbrick en Paul Depla. Interessante en actuele thema’s kwamen aan bod, zoals de LHBTIQ+-gemeenschap in tijden van corona, de staat van de democratie, de problemen rondom klimaatverandering en hoe het is om een burgemeester te zijn van een grote stad.

Ik zou niet willen zeggen dat ik het virus dankbaar ben, maar de actieve houding van het JS bestuur om iets voor hun leden te organiseren, is prijzenswaardig. Ik kijk uit naar nog vele gesprekken.

Door: Tim Arets

Categorieën: Blog, Vereniging

Op de hoogte blijven van de JS?
Doe mee
Jonge Socialisten in de PvdA