Leve het demonstratierecht

Een blog door Twan over de demonstraties rond de intocht van Sinterklaas in Dokkum

Intocht Sinterklaas

Ieder jaar rond half november denk ik weer: “Huh, nu al?” Maar het is weer zover. Sinterklaas is in het land. De mooie tijd van het jaar van pepernoten en pakjesavond is weer aangebroken. Sinds een aantal jaar ben ik weer trouw kijker van het Sinterklaasjournaal. Niet omdat ik me nou echt zorgen maak over de verdwenen pakjes of over het onleesbaar geworden grote boek, maar om een heel andere reden. Het zal niemand ontgaan zijn dat er de afgelopen jaren nogal veel discussie is over het uiterlijk van Zwarte Piet en ik vind het toch ieder jaar weer interessant om te zien met wat voor een verwarrende oplossing het Sinterklaasjournaal nou weer komt.

Het is ondertussen even traditioneel als de pietendiscussie zelf dat zowel voor- als tegenstanders van Zwarte Piet op de dag van de intocht duidelijk van zich laten horen via de (sociale) media, maar ook op straat. Al minstens sinds de intocht in Dordrecht in 2011 worden er straatprotesten georganiseerd tijdens de intocht. En zo ook dit jaar in Dokkum. Anti-Zwarte Piet-activisten hebben dit jaar netjes een vergunning aangevraagd en de gemeente heeft een speciaal vak langs de route voor ze ingericht om te demonstreren. Tot zover niks aan de hand.

Maar dan gaat het fout. Voorstanders van Zwarte Piet wagen zich aan een gevaarlijke stunt op de snelweg. Met een paar auto’s blokkeren ze al het verkeer om de bussen met tegenstanders tegen te houden. Een auto stilzetten op de snelweg. Levensgevaarlijk! Naast een aantal, gelukkig kleine, ongelukken leidt deze dwaze actie er ook toe dat de anti-Zwarte Piet-activisten wat vertraging oplopen op weg naar Dokkum.

Een auto stilzetten op de snelweg. Levensgevaarlijk!

Maar de beslissing die de burgemeester van Dokkum vervolgens maakt, verbaast me nog het meest. Ondanks dat de gemeente speciaal een demonstratievak heeft laten inrichten en gezorgd heeft voor voldoende politie bedenkt de burgemeester zich plotseling dat ze de veiligheid van de betogers niet voldoende kan garanderen en dat de bussen met betogers de stad niet in mogen. Een gewijzigde situatie noemt ze dat. Gewijzigde situatie? Huh? Dat speciale vak en die politie zijn er toch nog steeds? En dat er ook voorstanders van Zwarte Piet tussen het publiek in Dokkum schijnen te staan, kan toch ook zeker geen verrassing zijn? Dat is nota bene een flink deel van de Nederlanders. Ben ik dan gek, of is de situatie precies zoals de burgemeester van tevoren had kunnen verwachten?

De gebeurtenissen van zaterdag, het demonstratieverbod dan, niet de wegblokkade, beginnen te lijken op een bewuste sabotage van de tegendemonstratie door de gemeente. Of dat zo is? Geen idee, maar vreemd vind ik de gang van zaken wel. In Nederland heeft iedereen het recht om te demonstreren, als je dat als gemeente wil inperken moet je toch echt met betere redenen komen dan de burgemeester zaterdag heeft gedaan. Nu kregen de voorstanders, die levensgevaarlijke acties op de snelweg uitvoerden, hun zin en waren de tegenstanders, die zich netjes aan alle regels hielden de dupe. Dat is de omgekeerde wereld. De gebeurtenissen van zaterdag, opgeteld bij het ingrijpen van de politie bij eerdere demonstraties tegen Zwarte Piet, moet toch op z’n minst ervoor zorgen dat de burgemeester van de volgende organiserende stad zichzelf even achter de oren gaat krabben. Hoe zorgen we ervoor dat iedereen die dat wil vrij kan demonstreren? Hoe zorgen we ervoor dat de mensen die zich aan de regels houden niet de dupe worden van een paar agressieve voorstanders?

Hoe zorgen we ervoor dat iedereen die dat wil vrij kan demonstreren?

Gelukkig hebben we als JS de afgelopen weken wel ten volste kunnen profiteren van het recht om te demonstreren zonder dat een burgemeester ingreep. 8 november voerden we in het hele land actie tegen de verlaging van de huurtoeslag door het nieuwe kabinet. Je kunt onze petitie nog steeds tekenen. En afgelopen week waren we ook op straat te vinden in Nijmegen om geld op te halen voor Vluchtelingenwerk als reactie op een aangekondigde demonstratie door Pegida en in Maastricht om te protesteren tegen de uitzetting van Haroon naar Afghanistan. Maar vooral onze actie afgelopen dinsdag in Amsterdam wil ik graag nog even onder de aandacht vragen. Samen met maaltijdbezorgers van Deliveroo protesteerden we tegen het besluit van dat bedrijf om alle bezorgers te ontslaan en als zzp’er, met slechtere arbeidsvoorwaarden, opnieuw in dienst te nemen. Sytze, een van de bezorgers van Deliveroo, spant een rechtszaak aan tegen dit besluit. En wij steunen hem daarin. Sytze heeft 7500 euro nodig voor de rechtszaak en met een crowdfundingsactie gaan wij dat geld voor hem bij elkaar halen. Help jij mee?

Categorieën: Blog, Diversiteit & emancipatie

Op de hoogte blijven van de JS?
Doe mee
Jonge Socialisten in de PvdA