Kraken is oneerlijk

Amsterdam 30 april 1980
FOTO: Vincent Mentzel

De Jonge Socialisten in de PvdA (JS) vindt kraken oneerlijk, zo schreef voorzitter Jelle Menges in de nrc.next van vanochtend. De JS vindt dat de kraakbeweging zich onmogelijk heeft gemaakt.

Daarnaast is het een neoliberale manier om schaarse woonruimte te verdelen en bestaat er een eerlijker alternatief.

De JS vindt leegstand een groot probleem. Menges: ‘Het is onverantwoord dat speculanten hun panden zomaar laten leegstaan, terwijl de politieagent, de student, de loodgieter en de bakker niet aan een woning kunnen komen’. De JS vindt kraken echter geen oplossing om deze leegstand te bestrijden. ‘In het systeem dat de kraakbeweging graag ziet, kunnen zijn lekker hun gang gaan en staan alle mensen die geen kennis hebben over het kraken of geen connecties hebben met de kraakwereld buitenspel (..) Als Reagan-econoom Milton Friedman dan toch het eigendomsrecht zou moeten aantasten, zou hij waarschijnlijk ook de krakersmanier kiezen om de schaarste te verdelen,’ aldus Menges.

De JS bepleit een eerlijker alternatief. Menges: ‘Wat ons betreft zouden gemeenten in de gaten moeten houden welke panden leegstaan. Als krakers dat kunnen, moet het ambtenaren ook lukken. Vervolgens kunnen mensen die op de urgentiewachtlijst staan in geschikte panden worden gehuisvest, die meer dan bijvoorbeeld een jaar leeg staan. (..) Op deze manier pakken we de woningnood effectief aan en maken we kraken tot iets van het verleden’.

Een samenvatting van het artikel van de NRC staat hier: http://www.nrcnext.nl/blog/2011/03/30/kraken-is-voor-neoliberalen/

Categorieën: Wonen & verkeer

Op de hoogte blijven van de JS?

Schrijf je in en ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief waarin we je op de hoogte houden van onze politieke acties en activiteiten.


Doe mee

De Jonge Socialisten in de PvdA is de politieke jongerenorganisatie van de Partij van de Arbeid. Voor slechts €5 ben je een jaar lid!

Ik wil lid worden!
Ik wil meer weten
Jonge Socialisten in de PvdA