JS in PvdA brengt minister Bruins levensgrote strip anticonceptie

IMG_4858

De Tweede Kamer heeft op de laatste dag voor de zomer de motie van Lilianne Ploumen (PvdA) afgewezen die de anticonceptiepil weer in het basispakket zou brengen. De Jonge Socialisten in de PvdA (JS) zijn boos. Luna Koops, voorzitter van de JS: “Dit is discriminatie tegen vrouwen en homoseksuele mannen.” Vannacht heeft de JS daarom deze boodschap op de grond rondom het minister van Volksgezondheid toegelicht. Vanochtend heeft de JS een levensgrote strip anticonceptiepillen aangeboden bij het ministerie.

Initiatiefneemster Lilit Zeltsburg licht toe: “Anticonceptie is enorm belangrijk voor een enorm scala aan gezondheidskwesties. Het is voor iedereen beter als anticonceptie toegankelijk is en volledig bekostigd wordt.” Gemiddeld zijn mensen die aan de pil zijn zo’n € 50,- per jaar duurder uit dan mensen die geen anticonceptie nodig hebben. Homoseksuele mannen hebben het het zwaarst: voor een veilige dekking met het hiv-preventiemiddel PrEP betaal je tot wel € 732,- per jaar bij. Ook dat wil de JS laten dekken in de basisverzekering.

“Het is echt te gek voor woorden dat bepaalde groepen voor een vrij normaal verlangen honderden euro’s per jaar moeten bijleggen terwijl anderen dit niet hoeven,” aldus JS-voorzitter Luna Koops: “Als je een heteroseksuele man bent maak je deze kosten meestal niet. Dat is oneerlijk. Dat de kamer dat niet wil aanpakken is buitengewoon jammer en daarom staan we hier.”

Volgens de JS gaat het om meer dan alleen voorbehoedsmiddelen bij seks. Veel mensen gebruiken de pil voor het reguleren van hun menstruatiecyclus, voor velen geen luxe. Een lid vertelt dat ze al vanaf haar twaalfde levensjaar de pil gebruikt om de zeer pijnlijke menstruatie draaglijk te maken. Koops: “Anticonceptie draagt natuurlijk bij aan de seksuele gezondheid, maar het doet ook meer dan dat. Voor veel mensen is anticonceptie een medische noodzaak.”

Categorieën: Persbericht, Zorg

Op de hoogte blijven van de JS?
Doe mee
Jonge Socialisten in de PvdA